© LEO DE NIJN

Horlogeriemuseum herdenkt einde WO I

Het Mechelse Horlogeriemuseum brengt voor de 34ste keer een kalenderpenning uit. Ook al scheurt conservator Jozef Op de Beeck daar zijn broek aan, doorgaan is de boodschap. De penning 2018 brengt ode aan het ‘Victory Watch’.

LEO DE NIJN

Het is al het 34ste jaar op rij dat het Horlogeriemuseum in de ­Lange Schipstraat een kalenderpenning uitgeeft. Deze munt was vooral in de 18de eeuw een typische kalender voor horlogemakers. “Op de penning kunt u de datum aflezen op één tabel, in plaats van op twaalf tabellen zoals bij een gewone kalender. Het systeem is gebaseerd op de zondagen en heet de zondagstabel”, vertelt Jozef Op de Beeck. Het Horlogeriemuseum deponeerde het systeem, zodat de kalenderpenning een rariteit blijft.

De traditie van de penning ging tijdens de Franse Revolutie verloren, maar Op de Beeck geeft ze sinds 1984 opnieuw elk jaar uit. “Deze traditie wil ik niet laten verloren gaan, ook al kan de verkoop van de geslagen penningen de aanmaakkost niet eens dekken. Het blijft voor mij een eer om ze uit te geven én het is tegelijk ook reclame voor ons museum.”

Op de keerzijde van de munt staat elk jaar een afbeelding die iets te maken heeft met de (uurwerk)geschiedenis. “De voorbije jaren kwamen onder meer het logo van Rolex, de Londense Big Ben en de Sint-Romboutstoren op de keerzijde.” Voor 2018 was de zoektocht iets makkelijker: “Mijn oog viel op 1918, het jaar waarin de Franse firma LIP uit Besançon het ‘Victory Watch’ uitbracht. Dat was een horloge gemaakt met het staal van kanonlopen. De horloges werden uitgereikt aan de oorlogshelden van ‘den IJzer’. Dikwijls werden ze aangeboden aan Koning Albert en Koningin Elisabeth en stonden hun initialen in goud achteraan op het horloge. In de collectie van ons museum hebben we ook zo’n uniek exemplaar, met certificaat.”

Nu siert de afbeelding van het mooie horloge en de slogan ‘Lip.Lip..Hourra’ de kalender­penning. “Een zeer mooi thema. Een herinnering aan de oorlog, de overwinning en het ‘Victory Watch’. Ze hebben er destijds ook een mooie affiche van gemaakt, met een soldaat, zijn geweer en het ­horloge. Mooi onderwerp voor 2018, vind ik zelf.”

Klokkenkliniek

Het horlogemuseum lokt ieder jaar een paar duizend bezoekers.

Samen met dochter Elke, bekend van het VTM-programma Rijker dan je denkt, runt Op de Beeck ook een ‘klokkenkliniek’, waar ­oude zak- en polshorloges, wand- en staanklokken nieuw ­leven worden ingeblazen. “We onderhouden ook het astronomisch uurwerk van de Smoldersklok in ­Kapellen. Een unieke klok met 52 wijzerplaten. Daar zijn we ook een beetje trots op”, geeft de conservator nog mee.

De kalenderpenning 2018 is te verkrijgen in het museum in de Mechelse Lange Schipstraat 13.

Een zilveren penning kost 65 ­euro, een bronzen 10 euro. Gouden penningen op bestelling.

www.horlogeriemuseum.be