Regering zet zich schrap voor harde Brexit

© BELGA

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null

België is potentieel een van de meest getroffen landen van een harde Brexit. De regering - in lopende zaken - zal nog deze week wetteksten klaarstomen, om de gevolgen voor Belgische bedrijven en burgers te beperken, meldt premier Charles Michel (MR).

san, evg

Belgische bedrijven actief in het Verenigd Koninkrijk, maar ook Britse burgers die in België wonen of Belgen in het VK staan mogelijk bange weken te wachten. Zeker nu een no deal een mogelijkheid wordt om rekening mee te houden.

De federale regering zegt daarom in actie te schieten. 3,8 procent van de toegevoegde waarde wordt in Groot-Brittannië gerealiseerd, 27.991 jobs staan op de helling in Vlaanderen.

Michel wil nu in coördinatie met de deelstaten het effect van een Brexit zo sterk mogelijk beperken. Volgende week al zit hij samen met de deelstaten.

Wat staat er op het programma?

De regering maakt meer middelen vrij voor dienstverlening aan bedrijven. Zo zal het aantal douaniers nog groter worden. Nu al zijn 100 douaniers extra, en er komen er nog 145 bij.

De voorbereiding van belangrijke wetgeving zal nu in een stroomversnelling komen. Het gaat dan onder meer over maatregelen voor de douane. Zij zullen voor zware administratieve lasten komen te staan, net als bedrijven die actief zijn in het VK.

De regering wil ook een oplossing zoeken om de rechten van Britse burgers in België en omgekeerd te verzekeren. Een derde speerpunt is de energiesector: zonder de invoer van Brits gas staat de capaciteit onder druk.