Industrie hoest miljard euro op tegen plastic afval

© BELGAIMAGE

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null

Bijna dertig internationale bedrijven, waaronder veel die plastic produceren, engageren zich in een alliantie om te voorkomen dat er nog plastic afval in het milieu belandt. Vooral de afvalstromen richting zee en oceaan willen ze mee helpen stoppen. De alliantie wordt vandaag plechtig gelanceerd.

Tom Ysebaert

Ze leggen er een miljard euro voor op tafel. Over vijf jaar zou er 1,5 miljard aan investeringen gebeuren, waarvan een deel van andere partners zal komen.

De beloofde inspanningen richten zich in de eerste plaats op landen waar massaal veel afval via de grote rivieren in zee stroomt. Die liggen vooral in Afrika en Azië. China, Indonesië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam gelden als dé probleemlanden.

De rivieren stromen door dichtbevolkte gebieden waar onvoldoende of geen afvalophaling en -verwerking gebeurt, met als gevolg dat hele stapels in het water terechtkomen. Aan de grote schoonmaak van de meest vervuilde rivieren wil de alliantie bijdragen. Ze zal daartoe meehelpen om infrastructuur op te zetten om afval te verzamelen, te beheren en te recycleren. Nieuwe technologie wil ze op grote schaal toepassen. Ten slotte zullen de bedrijven meewerken aan de vorming van lokale overheidsmensen en gemeenschappen. Dat zal samen met de milieuvleugel van de Verenigde Naties verlopen.

‘Plastic hoort niet thuis in het milieu’, zei David Taylor, ceo van Procter & Gamble in een persbericht. ‘Deze wereldwijde uitdaging vraagt om actie en leiderschap. De alliantie doet de grootste inspanning tot dusver op dit vlak.’ Daarvoor zal ze samenwerken met ngo’s en onderzoeksinstellingen.

Onder meer chemiereus BASF, ook actief in Antwerpen, stond mee aan de wieg van de Alliance to End Plastic Waste.

BASF-topman Brudermuller, voorzitter van de Raad van Bestuur en chief technology officer, laat in een communiqué optekenen dat ‘plastics efficiënte materialen zijn die voordelen bieden voor de maatschappij’. Maar dat deze voordelen in het gedrang komen ‘als plastic afval niet op een verantwoorde manier worden gebruikt, verwijderd of gerecycleerd.’ Hij zegt dat er ‘een gesloten kringloop’ moet komen.

Bij de leden van de alliantie vind je grote bedrijven als Covestro, Dow, DSM, ExxonMobil, Henkel, Shell, Suez, Total en Veolia.

Scepsis

Minder plastic gebruiken en op de markt brengen, staat niet in de intenties van de alliantie. Dat is de reden waarom de milieuorganisaties het initiatief op scepsis onthalen. ‘Het is interessant om vast te stellen dat de industrie eindelijk erkent dat er een probleem is met plastic’, reageert Recycling Netwerk Benelux. ‘Maar helaas doet dit initiatief er niets aan om het probleem aan de bron aan te pakken. En dat is de gigantische productie van 400 miljoen ton plastic per jaar. Als je het afvalprobleem wil oplossen, moet je voorkomen nog meer plastic te produceren.’ Recycling Netwerk is de ngo achter de Statiegeldalliantie die lokale besturen, organisaties en bedrijven in België en Nederland bij elkaar heeft gebracht om te ijveren voor statiegeld op onder meer plastic drankverpakkingen.

Greenpeace noemde het ‘een poging van de industrie om alles bij het oude te laten'.