AUSTRALIAN OPEN. Ook Nadal stoot door zonder setverlies, Kiki Bertens is grootste slachtoffer bij de vrouwen

© REUTERS

© AP

© EPA-EFE

© EPA-EFE

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Roger Federer heeft zich zonder setverlies geplaatst voor de derde ronde van de Australian Open, al had hij de nodige moeite om afstand te nemen van de Brit Daniel Evans. Ook Rafael Nadal won in drie sets, het vijfde reekshoofd bij de mannen is dan weer wel al naar huis. Bij de vrouwen bleef ook titelverdedigster Caroline Wozniacki foutloos, voor de Nederlandse Kiki Bertens is het tornooi al afgelopen.

LEES OOK. Elise Mertens klaar voor stap in het onbekende: “Weet waar het nog beter kan”

David Goffin blikt vooruit op tweede, verraderlijke wedstrijd: “Geen paniek”

Het was woensdag in Melbourne verrassend mild voor de Australische zomer me een temperatuur minder dan 25 graden, een beetje wind en zelfs een occasionele druppel. Een ideaal weertje voor Roger Federer (ATP 3) die zich zonder setverlies plaatste voor de derde ronde van het Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen. In de tweede ronde in de Rod Laver Arena had de voormalige nummer een van de wereld slechts drie sets nodig tegen de Britse kwalificatiespeler Daniel Evans (ATP 189) maar had wel twee tiebreaks nodig: 7-6 (7/5), 7-6 (7/4) en 6-3.

© Photo News

De 37-jarige Federer neemt het in de derde ronde op tegen de Amerikaan Fritz Taylor (ATP 50) voor een stek in de achtste finales. De Amerikaan had woensdag vier sets nodig tegen de Fransman Gaël Monfils (ATP 33): 6-3, 6-7 (8/10), 7-6 (8/6), 7-6 (7/5). Federer is in Melbourne op jacht naar zijn zevende titel, dat zou de honderdste in totaal worden.

Ook Rafael Nadal een ronde verder zonder setverlies

Ook Rafael Nadal (ATP 2) staat in de derde ronde. De 32-jarige Spanjaard gunde in de tweede ronde in Melbourne thuisspeler Matthew Ebden (ATP 48) geen set: 6-3 en twee keer 6-2. In de eerste ronde was Nadal ook voor diens landgenoot James Duckworth (ATP 237) in drie sets te sterk. In de derde ronde wacht met Alex de Minaur (ATP 29), vorige week nog de beste in Sydney, opnieuw een Australiër. Die rekende in de tweede ronde af met de Zwitser Henri Laaksonen (ATP 166).

Nadal mikt in Melbourne op een tweede titel, precies tien jaar na die uit 2009. De 32-jarige Spanjaard kende wel een moeilijke aanloop. Zo zegde hij af voor het toernooi van Brisbane omdat hij sukkelde met een dijblessure. Eind vorig seizoen had hij dan weer last van de knie.

Vijfde reekshoofd al naar huis

© AP

De Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (WTA 6) heeft zich niét kunnen plaatsen voor de derde ronde. Het vijfde reekshoofd ging in de tweede ronde in vier sets onderuit tegen de Amerikaan Frances Tiafoe (ATP 39): 6-4, 4-6, 4-6 en 5-7. Na de Amerikaan John Isner is Anderson de tweede speler uit de top tien bij de mannen die vroegtijdig uitgeschakeld werd. De tweevoudig grandslamfinalist (US Open 2017 en Wimbledon 2018) oogde echter allesbehalve fit en met pijn aan de rechterarm moest hij op het einde van de tweede set een medische time-out vragen. De bijna 21-jarige Tiafoe neemt het in de volgende ronde op tegen de Italiaan Andreas Seppi (ATP 35) voor een stek in de achtste finales.

© AFP

Ook zesde reekshoofd Marin Cilic (ATP 7) staat in Melbourne in de derde ronde, na winst in vier sets tegen de Amerikaan Mackenzie McDonald (ATP 81): 7-5, 6-7 (9/11), 6-4 en 6-4 na 3 uur en 37 minuten. Voor de verliezende finalist van vorig jaar komt er nu een duel aan met de Spanjaard Fernando Verdasco (ATP 28), die de Roemeen Radu Albot (ATP 96) in drie sets (6-1, 7-6 (7/2) en 6-3) uit het toernooi kegelde.

Ook titelverdedigster Wozniacki vlot naar derde ronde

© REUTERS

Bij de vrouwen heeft ook de Deense titelverdedigster Caroline Wozniacki (WTA 3) zich probleemloos geplaatst voor de derde ronde. In de tweede ronde ondervond de voormalige nummer een van de wereld niet al te veel hinder van de Zweedse Johanna Larsson (WTA 77). Net als in de openingsronde tegen onze landgenote Alison Van Uytvanck (WTA 52) had ze daarvoor slechts twee sets nodig: 6-1 en 6-3. In de derde ronde behoort een duel tegen de Russin Maria Sharapova (WTA 30), eveneens een voormalige nummer een, tot de mogelijkheden. Dan moet Sharapova wel eerst voorbij de Zweedse Rebecca Peterson (WTA 62) zien te geraken.

Tweevoudig grandslamwinnares Petra Kvitova (WTA 8) kende in de tweede ronde geen genade met de Roemeense Irina-Camelia Begu (WTA 70): 6-1 en 6-3 na iets meer dan een uur. Kvitova liet daarin 26 winners optekenen, Begu moest het stellen met 11. Kvitova tekende ook voor hét punt van de dag: een perfect, rechtshandige lob uit balans:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Tsjechische heeft de goede vorm van weleer al een tijdje te pakken en toonde dat vorige week al door in Sydney met de eindwinst aan de haal te gaan. Dat was haar zesde toernooiwinst in twaalf maanden tijd. Haar beste resultaat in Melbourne is een halvefinaleplaats in 2012. Vorig jaar ging ze er al in de openingsronde uit.

Ook Angelique Kerber (WTA 2) heeft zich woensdag vlot geplaatst voor de derde ronde van het Australian Open. Het Duitse tweede reekshoofd rekende in de tweede ronde vlot in twee sets af met de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia (WTA 195): 6-2 en 6-3. De toernooiwinnares van 2016 krijgt in de volgende ronde de Australische Kimberly Birrell (WTA 240) voorgeschoteld, die een wildcard kreeg van de organisatoren. De twintigjarige Birrell zorgde wel voor een verrassing door de Kroatische Donna vekic (WTA 29) in drie sets (6-4, 4-6 en 6-1) uit het toernooi te kegelen. Vorig jaar geraakte Kerber, na een nederlaag tegen de Roemeense Simona Halep, niet voorbij de halve finales in Melbourne. Op Wimbledon pakte ze een half jaar later wel de derde grandslamtitel uit haar carrière.

© AFP

Publiekslievelinge wint, Nederlandse verliest

Eerder op woensdag ging vijfde reekshoofd Sloane Stephens (WTA 5) vlot voorbij de Hongaarse Timea Babos (WTA 66): 6-3 en 6-1. Thuisspeelster en publiekslievelinge Ashleigh Barty (WTA 15/N.15) liet tegen de Chinese Yafan Wang (WTA 65) een zege in twee sets (6-2 en 6-3) optekenen.

© EPA-EFE

Voor de Nederlandse Kiki Bertens is het toernooi dan weer afgelopen. De nummer negen van de wereld ging in drie sets (3-6, 6-3 en 6-3) onderuit tegen de Russin Anastasia Pavlyuchenkova (WTA 44).

© AP

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen