donderdag 18 oktober 2018 - Buitenlands Voetbal
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De interland tegen Nederland was pas de vijfde wedstrijd in 2018 voor Simon Mignolet. Isosport

Rode Duivels

MIGNOLET maakt indruk zonder veel te spelen: ex-keepers verklaren

“Focus belangrijker dan ritme”

Tegen Nederland keepte hij pas zijn vijfde wedstrijd van 2018, maar dat gebrek aan matchritme was er niet aan te merken bij Simon Mignolet. De Truiense stand-in van Thibaut Courtois bij de Rode Duivels bekoorde tegen Oranje met een alerte en solide prestatie. Matchritme bij doelmannen een fabeltje? Analisten en ex-doelmannen Jacky Mathijssen en Wim De Coninck houden er een ietwat verschillende mening op na.

Pieter VANLOMMEL

Al meer dan 90 selecties voor de Rode Duivels heeft Simon Mignolet achter zijn naam staan, het aantal effectieve optredens blijft voorlopig echter beperkt tot 22. Toch stáát de Truienaar er telkens hij aan de aftrap verschijnt, zelfs als hij bij Liverpool niet aan spelen toekomt.

“Wedstrijdritme bestaat wel degelijk voor een doelman, maar het is niet zo belangrijk als voor een veldspeler”, verklaart Jacky Mathijssen. “Veldspelers ondergaan voortdurend tempowissels. Een keeper heeft enkel een goede focus nodig om te presteren: hij moet beslissen en doen. Je moet wel over topkwaliteiten beschikken om dan nog met vertrouwen te keepen. En die heeft Simon ontegensprekelijk.”

Op het WK heeft Simon zijn ongenoegen laten blijken. Misschien heeft dat nu in zijn kaart gespeeld. Hij had bij Liverpool ook meer van zich moeten laten horen Wim DE CONINCK

Mathijssen meent ook dat doelmannen minder moeten roderen dankzij hun specifieke trainingen. “Voetballers trainen naast techniek ook op automatismen, looplijnen en tactiek. Terwijl doelmannen elke dag aan hun basis werken zoals reflexen en balgevoel.”

Oriëntatie

Wim De Coninck ziet het ietwat anders. “Voor keepers is matchritme ook belangrijk”, meent hij. “Op training kan je alles oefenen, maar er wordt zelden op een groot veld getraind. Daardoor is je oriëntatie tussen de lijnen bij een gebrek aan matchritme niet dezelfde. Dan zet je al eens sneller een stapje naar achteren, om te voelen waar de paal staat.”

Een doelman die minder aan spelen toekomt bij zijn club hoeft volgens Mathijssen niet eens benadeeld te zijn. “Je brengt altijd een positief of negatief gevoel van bij je club mee naar de nationale ploeg. Het kan helpen als je in een goeie flow zit van de voorbije clubwedstrijden, maar het kan ook omgekeerd werken. Kijk naar Tielemans, die met Monaco op de dool is. Hij zal onbewust met meer problemen in zijn achterhoofd het veld op stappen dan Mignolet, die dat onbezorgd heeft kunnen doen.”

Om in de situatie van Simon met vertrouwen te keepen, moet je over topkwaliteiten beschikken. Die heeft hij ontegensprekelijk Jacky MATHIJSSEN

Titularis

Over één zaak zijn beide analisten het eens: moest er iets met Courtois gebeuren, dan hoeven we ons geen zorgen te maken over zijn vervanger. “Simon heeft opnieuw getoond dat de bondscoach hem best kortbij houdt”, knikt Mathijssen. “Op het WK heeft hij zijn ongenoegen laten blijken toen hij niet mocht spelen tegen Engeland”, vult De Coninck aan. “Misschien heeft dat nu in zijn kaart gespeeld. Hij had bij Liverpool ook meer van zich moeten laten horen, want de manier waarop hij opzij werd geschoven voor Karius was beneden alle peil. Tegen Nederland heeft Simon andermaal bewezen dat hij ergens titularis hoort te zijn.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws