© AFP

Nieuw inreisverbod Trump weer geblokkeerd

Een Amerikaanse rechter heeft dinsdag op het laatste moment de meest recent versie van president Trumps omstreden inreisverbod geblokkeerd. De wet, die restricties zou opleggen aan reizigers uit acht landen, zou morgen van kracht worden.

rrln

Door de maatregel, die vorige maand werd aangekondigd, zouden burgers uit Iran, Libië, Syrië, Jemen, Somalië, Tsjaad en Noord-Korea, evenals bepaalde functionarissen uit Venezuela de toegang tot de Verenigde Staten worden ontzegd, meldt persbureau Reuters.

Het Witte Huis verwees naar veiligheidsrisico’s omdat de overheden uit de betrokken landen niet beantwoorden aan Amerikaanse eisen rond het uitwisselen van informatie.

De Hawaïaanse rechter Derrick Watson besliste na een klacht van migrantenverenigingen en de American Civil Liberties Union dat het inreisverbod “duidelijk discrimineert op basis van nationaliteit” en er niet in slaagt aan te tonen dat mensen uit de opgelijste landen “schadelijk” zouden zijn voor de nationale belangen.

Het was het derde inreisverbod dat Trump probeerde te lanceren. Al twee keer eerder werden de plannen tegengehouden door een rechter. Het beleid “lijdt aan precies dezelfde mankementen als zijn voorgangers”, stelde Watson. “Het ontbreekt aan voldoende bewijs dat het inreizen van meer dan 150 miljoen burgers uit de genoemde landen schadelijk zou zijn voor de belangen van de Verenigde Staten.”

Verwacht wordt dat de regering-Trump in beroep zal gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer