Groene energie

Blad van windmolen kraakt in Waals dorpje: “Dit is zeldzaam”

Het gebeurt niet vaak, maar in Feluy in de provincie Henegouwen is een blad van een windturbine geplooid en deels losgekomen. Er vielen geen gewonden, maar de fabrikant tast nog in het duister over de oorzaak van het defect.

fee

De zeven turbines van het windmolenpark op het industrieterrein van Feluy bij Seneffe in de provincie Henegouwen liggen stil. Donderdag is daar om een nog onbekende reden een blad van een windmolen gekraakt, en brokstukken kwamen in de nabijgelegen velden terecht. De brandweer van Henegouwen-centrum kwam ter plekke en de politie sloot de buurt af.

“Dit is een zeldzaam incident dat enkel materiële schade veroorzaakte die beperkt bleef tot het ene blad van de betrokken windturbine”, laat uitbater Elawan Energy weten in een persbericht. “Het blad moet in ieder geval vervangen worden. In dit stadium zijn er onderzoeken aan de gang, uitgevoerd door de fabrikant, om te bevestigen dat het incident beperkt is tot een defect onderdeel van één enkele windturbine.”

Het pad naar het windmolenpark is afgesloten en de zeven turbines liggen ​​stil tot er groen licht komt van de fabrikant om weer op te starten. Voor de omwonenden is er geen directe dreiging, laat brandweercommandant Benoit Filippi weten. “De fabrikant is bezig met een onderzoek om de precieze oorzaken van het incident vast te stellen en om te bevestigen of het beperkt bleef tot de turbine in kwestie”, reageert de burgemeester van Seneffe, Bénédicte Poll, in La Nouvelle Gazette.