Herkse vijftiger voor rechtbank na misbruik twee minderjarige jongens: “Hij ruilde het ene slachtoffer in voor het andere”

Herk-de-Stad -

“Een litteken voor het leven heb ik. Nu wil ik dat hij hier in de rechtbank een levenslang litteken krijgt.” De boodschap van een slachtoffer aan een Herkse vijftiger die hem jaren geleden misbruikte, was duidelijk. De betichte maakte nog een tweede slachtoffer en riskeert vijf jaar cel.

Geert Houben

De verdachte tekende vrijdag present in de Hasseltse correctionele rechtbank. Overmand door schaamte was het nauwelijks verstaanbaar wat hij prevelde. Schoorvoetend gaf de man de feiten toe. “Gedurende dertien jaar heeft hij twee levens verwoest, twee gezinnen gebroken en nu na zoveel jaren is er een zitting”, sprak de procureur. In 2021 ging de bal aan het rollen toen een eerste slachtoffer naar de politie stapte. Als vriend van de moeder zag de man zijn kans schoon om de jongen te misbruiken tijdens onder meer het babysitten. Tussen 2000 en 2003 sloeg hij toe bij de jongen die toen nog een kleuter was. Toen het slachtoffer 12 jaar was, vertelde hij erover aan zijn moeder. Alleen duurde het nog een hele poos voordat ze de feiten kon geloven.

Extra pijnlijk

In september 2022 stapte een tweede slachtoffer naar de politie. Deze keer had de betichte misbruik gemaakt van zijn positie als vriend van het gezin. Deze feiten volgden op die van het eerste slachtoffer, maar duurden meerdere jaren totdat de jongen 15 jaar was en dateren van ruim tien jaar geleden. “Hij heeft het ene slachtoffer ingeruild voor het andere”, stelde de procureur vast. “Tot op vandaag stel ik me de vraag of er oprecht spijt is bij de verdachte. Het is extra pijnlijk voor een slachtoffer dat hij er volgens de betichte zelf op zou hebben aangestuurd. Deze feiten kunnen niet door de beugel. Er zijn levens verwoest. Ik vorder vijf jaar cel, dat kan deels met uitstel als de betichte een behandeling voor zijn problematiek volgt”, aldus het openbaar ministerie.

“Geen sorry”

Advocaat Jeroen Vandenberk hekelde namens een slachtoffer dat antwoorden net als verontschuldigingen uitbleven. De raadsman citeerde daarop uit ‘Geen Sorry’ van Roxeanne Hazes. ‘Maar stel nou dat ik sorry zeg. Waar gaat het dan naartoe? We zullen het nooit weten. Omdat ik dat niet doe.’ Jan Keulen vroeg voor zijn cliënt de aanstelling van een deskundige om de schade te begroten en wierp nog een vraag op. “Wie zegt dat er geen andere slachtoffers meer zijn? Hij is vroeger met meerdere jongeren in contact gekomen.” David Thoeng nam het op voor de betichte en opperde om een straf met volledig uitstel onder voorwaarden op te leggen. “Deze man heeft niet het profiel van een persoon die thuishoort in de gevangenis. Er is zijn blanco strafblad en schuldinzicht. Bovendien laat hij zich begeleiden. Hij heeft ook heel wat te verliezen. Al lang heeft de man een vaste job en eindelijk is hij weer on speaking terms met zijn ex”, aldus de advocaat die stelde dat de verdachte op zijn elfde “een verwarrend seksueel contact met een jongen had.” “Dat heeft zijn interesse in jonge jongens getriggerd.” Vonnis op 26 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer