Fiona Harvey (l) is niet te spreken over personage Martha (r).

"Echte" stalker uit Netflix-hit 'Baby reindeer' onthult haar identiteit: "Het is verzonnen, ik trek naar de rechtbank"

Fiona Harvey beweert de vrouw te zijn waarop de populaire Netflixreeks 'Baby reindeer' is gebaseerd. Daarmee lijkt de identiteit te zijn onthuld van het personage Martha dat Donny Dunn obsessief stalkt. Alleen zegt Harvey in een gesprek met de Britse talkshowhost Piers Morgan dat ze de man helemaal niet heeft gestalkt.

In 'Baby reindeer' zien we hoe Donny Dunn jarenlang wordt gestalkt door een vrouw. Op een avond trakteert Donny een zekere Martha. Wat begint bij een kopje thee in een bar leidt tot belaging met 41.000 mails, 744 tweets, 350 uren aan voicemails en 106 pagina's aan brieven.

 Jessica Gunning vertolkt Martha in de serie. "Ik denk niet dat het haar bedoeling was om eng te zijn", vertelt ze over haar personage.
@Netflix

Op sociale media wordt volop gespeculeerd over de ware identiteit van Martha en andere personages. De "echte" Martha lijkt nu te zijn opgestaan.

Nadat ze was opgedoken in artikels van de Britse sensatiekrant The Daily Mail heeft ze voor het eerst haar gezicht getoond op YouTube. 

Fiona Harvey is naar eigen zeggen met de dood bedreigd.
Foto: Piers Morgan Uncensored

Harvey vertelt dat ze met haar rug tegen de muur stond om haar identiteit te onthullen. "Op het internet hebben speurneuzen me opgespoord, opgejaagd en met de dood bedreigd. Dit was niet echt een keuze", beweert de 58-jarige Schotse vrouw.

Harvey haalt uit naar acteur en comedian Richard Gadd, de man waar het verhaal op gebaseerd is en die zichzelf vertolkt in de vorm van Donny Dunn in de serie.

Ze stelt dat ze Gadd nooit heeft lastiggevallen. Ze geeft toe dat ze 18 keer contact zocht via X, hem minder dan 10 mails heeft gestuurd en hem 1 brief heeft geschreven. Harvey ontkent ook dat ze ooit beschuldigd is geweest, laat staan veroordeeld.

Bekijk: het interview waarbij Harvey niet gediend is met de terugkerende vragen van Morgan over e-mails 

Op Netflix wordt haar proces getoond en eindigt ze in de gevangenis. "Ik denk dat hij (Richard Gadd, red.) het zelf verzonnen heeft. (...) Dit is zo lang geleden na onze eerste ontmoeting. Weet je, we spreken over 10-12 jaar geleden", aldus Harvey.

Zij heeft nog geen enkele aflevering gezien. Bewust. "Ik zou ziek worden." Harvey plant alvast juridische stappen om Netflix en Gadd aan te klagen. 

Hoofdpersonage Donny Dunn, een rol van Richard Gadd.
Foto: Netflix

Piers Morgan?
Harvey liet zich letterlijk zien bij Piers Morgan. Hij is een begrip in het Verenigd Koninkrijk.

Morgan begon als journalist bij de geschreven pers, bij de tabloids The Sun en de Daily Mirror, en kreeg later een eigen tv-programma. Hij zit niet verlegen om een stunt, zegt ongezouten zijn mening en lokt daarmee telkens opnieuw veel reacties en controverse uit.

Zo stapte hij op bij het ITV-programma 'Good morning Britain' toen er ophef ontstond na zijn uitspraak over de hertogin van Sussex, Meghan Markle. Zij had een interview gegeven aan Oprah Winfrey en vertelde daarin dat ze donkere gedachten had gekoesterd.

"Ik geloof er geen woord van", klonk het bij Morgan waarop meer dan 40.000 kijkers een klacht indienden bij de Britse mediawaakhond Ofcom.

Morgan heeft momenteel een eigen YouTubekanaal met ruim 2,7 miljoen abonnees. Hij vindt dat tv een "onnodige dwangbuis" is geworden en ging online voor "langere, diepgaande interviews". 

Over het 54 minuten durende interview met Piers Morgan is Harvey trouwens niet tevreden. Ze beschuldigt hem ervan haar te misleiden met zijn vragen. 

Meest gelezen