© belga

‘Belga Sport’ blikt terug op landstitel van Lierse in 1997: “Nog steeds amper te geloven”

Twintig jaar geleden werd voetbalclub Lierse kampioen van België. Een dag die veel Lierenaren zich nog levendig herinneren. Belga Sport blikt vanavond op Canvas terug op dat historisch moment.

tom vets

Belga Sport diept elke aflevering een legendarisch moment uit de Belgische sportgeschiedenis op. De titel van Lierse in mei 1997 was er zo eentje. Lierse won op de slotdag van de competitie met 0-3 van Standard Luik en kon zo in de stand Club Brugge van zich afhouden. Met archiefbeelden en gesprekken met betrokkenen reconstrueert de VRT dit sportieve hoogtepunt.

De vierde en voorlopig laatste titel uit de clubgeschiedenis van Lierse was onder meer de verdienste van coach Eric Gerets. Ondanks de enorme prestaties die Gerets later nog zou neerzetten bij internationale topclubs, noemt hij de landstitel met het veel kleinere Lierse het hoogtepunt uit zijn carrière. “Ik heb bij heel wat ploegen met fijne mensen samengewerkt, maar aan mijn periode bij Lierse heb ik ook echte vrienden overgehouden”, vertelt ‘De Leeuw’. “Eric Van Meir en Nico Van Kerckhoven hoor ik bijvoorbeeld nog geregeld.”

Dromen

Mensen herinneren Gerets nog vaak aan die titel met Lierse. “Het was een van de mooiste periodes uit mijn leven. Soms denk ik dat het gewoon allemaal meezat. Dat ik de juiste man op het juiste moment bij de juiste ploeg was. Maar toch… het blijft me twintig jaar later nog steeds verbazen. Ik denk niet dat er iemand opnieuw zo’n stunt als trainer kan uithalen.”

Naast Gerets komen ook toenmalige spelers Van Meir, Van Kerckhoven, Dirk Huysmans en doelman Stanley Menzo aan het woord. En ook publiekslieveling Bob Peeters ontbreekt niet. “De spelers hebben de strijd op het veld geleverd, maar onderschat zeker het aandeel van Gerets niet in ons succes”, blikt de ex-Rode Duivel terug. “Vanaf 1994 had hij beetje bij beetje een aantal jonge kerels in de basisploeg gedropt en hij liet ons dromen: elke speeldag moesten we proberen beter te doen. Wonderwel leverde dat ook puike resultaten op. Goede voetballers werden plots meer dan uitstekende voetballers. Achteraf is het amper te begrijpen. Qua budget stelden we niets voor tegenover de grote clubs en we hadden veertien jongens uit de eigen jeugd. Toch stonden we op het einde van het seizoen op kop...”

Belga Sport, om 21.15u op Canvas