Direct naar artikelinhoud
Snooker

Bad boy van het snooker Ronnie O'Sullivan nu ook op papier de beste

O'Sullivan verslaat Robertson (13-11) in de finale van de Tour Championship in Wales.Beeld CHINAFOTOPRESS/MAXPPP

Ronnie O'Sullivan, de populaire bad boy van het snooker, staat voor het eerst sinds 2010 weer eerste op de wereldranglijst. Hij begint volgende maand als favoriet aan het WK.

"De nummer 1-positie is nooit mijn drijfveer geweest", zei de 43-jarige Engelsman tegen de BBC. "Ik heb die positie bereikt met misschien de helft van het aantal toernooien dat anderen spelen, dus is het wel een van de beste prestaties in de sport."

O'Sullivan wist enkele weken geleden voor een mijlpaal te zorgen door voor de duizendste keer een break te scoren (honderd punten of meer in één beurt). Een unieke prestatie.

Hij staat bekend als een van de beste snookeraars aller tijden, maar ook als een mafkees met een intrigerend levensverhaal. O'Sullivan groeide op in een probleemgezin in het oosten van Londen, als zoon van een Italiaanse moeder en een Ierse vader. Beide ouders zijn in de gevangenis beland: zijn moeder had belastingfraude gepleegd, terwijl zijn vader, eigenaar van sekswinkels, werd veroordeeld voor moord. Hij zat achttien jaar in de cel. De jonge O'Sullivan moest thuis voor zijn zusje zorgen.

Op zijn zestiende werd hij professioneel snookerspeler. Al snel werd O'Sullivan voor twee jaar geschorst omdat hij in 1996 een toernooimedewerker had mishandeld. Twee jaar later testte hij positief op het gebruik van marihuana. O'Sullivan gebruikte in zijn leven veel drugs, schreef hij in zijn autobiografie. "Ik weet nog dat ik bij ieder wereldkampioenschap dacht: ik kan niet wachten tot dit voorbij is. Dan zijn er geen dopingcontroles meer en kan ik losgaan."

Fans vermaken

O'Sullivan speelde in zijn carrière ruim 12 miljoen euro bij elkaar. Hij werd vijf keer wereldkampioen, stond vijf seizoenen boven aan de wereldranglijst en won tot nu toe 36 grote toernooien.

Het doel van O'Sullivan is altijd geweest om toeschouwers te vermaken. In 2015 speelde hij een deel van een WK-partij op zijn sokken. Lange, tactische wedstrijden vond hij niet interessant. Als gevolg daarvan telt O'Sullivan minder wereldtitels dan andere grootheden als Steve Davis, Stephen Hendry en Ray Reardon.

Het doel van O'Sullivan is altijd geweest om toeschouwers te vermaken. In 2015 speelde hij een deel van een WK-partij op zijn sokken

Het lukte O'Sullivan vijftien keer het maximaal aantal punten (147) in een beurt te halen. Ook daarin staat hij op eenzame hoogte. Maar het opvallendst was die ene keer dat hij de 147-score bewust liet lopen. In Cardiff in 2016 stond O'Sullivan met 40-0 voor toen hij zag dat de ballen perfect lagen voor een 147. Hij informeerde bij de scheidsrechter wat die score hem zou opleveren, maar O'Sullivan vond de bonus van 10.000 pond wat te mager. Hij begon te lachen en maakte er een 146 van. Zijn concurrent Mark Allen reageerde daar laconiek op: "Typisch Ronnie. Hij is ongelooflijk getalenteerd, maar aan de tafel gedraagt hij zich soms als een mafkees. En dat willen mensen zien."