Direct naar artikelinhoud
Klimaatwet

Occupy For Climate gaat laatste dag in

Het protest begon zondagavond in de WetstraatBeeld Tim Dirven

In de Kamer wordt vandaag een eerste keer gestemd over een herziening van de grondwet als voorbereiding op een bindende klimaatwet. De kans dat die er komt, is nagenoeg onbestaande

Iets over 10 uur komt de Commissie voor de Herziening van de Grondwet samen. Die zal zich buigen over een voorstel om artikel 7bis uit te breiden en zo klimaatafspraken tussen de deelstaten bindend te maken. Dat moet in een volgende fase een klimaatwet mogelijk maken. De voorbije dagen voerden milieuorganisaties in en rond de Wetstraat actie om de grondwetswijziging te steunen. Artikel 7bis staat op dit moment immers open voor herziening: gebeurt het nu niet, dan gaat het artikel zo goed als zeker weer tot minstens 2024 op slot.

Lees ookKamperen helpt klimaatwet niet

Occupy For Climate gaat laatste dag in
Beeld Tim Dirven

Verwacht wordt dat de herziening in de Commissie goedgekeurd wordt, maar later deze week strandt in de plenaire Kamer. Dan is immers een tweederdemeerderheid nodig, maar onder meer Open Vld, N-VA, CD&V steunen het voorstel niet.

Joeri Thys, woordvoerder van Greenpeace geeft aan dat de actie ‘Occupy For Climate’ normaliter vandaag zal eindigen. “Onze intentie was om vandaag af te ronden, en de volgende dagen op andere manieren het verzet duidelijk te maken. Intussen zijn er wel andere groepen bijgekomen, zoals de gele hesjes. Dat is een positief signaal, het toont dat het protest erg breed gedragen wordt. Als er andere groepen zijn die toch nog willen blijven, zullen we met de stad Brussel bekijken hoe dat georganiseerd kan worden.”

Gisteren leken de actievoerders de wind in de zeilen te hebben, toen MR ondanks eerdere kritiek toch aankondigde de grondwetswijziging te steunen. In de loop van de dag werd echter duidelijk dat aan Vlaamse zijde te veel partijen tegen zullen stemmen. CD&V en Open Vld willen wel de klimaatwet wel overeind houden in bindende samenwerkingsakkoorden tussen de federale staat en de regio’s, zonder grondwetsaanpassing.

‘Als elke minister zijn huiswerk maakte, zou een grondwetswijziging inderdaad niet nodig zijn’
Joeri ThysGreenpeace

“We zijn uiteraard teleurgesteld, maar we kunnen de handen van de parlementsleden niet omwringen”, zegt Thys. “In theorie hebben die partijen natuurlijk gelijk dat klimaatbeleid uitgestippeld kan worden met samenwerkingsakkoorden. Maar dat doen we nu ook al, en de praktijk toont aan dat het gewoon niet werkt. We voeren een ongelooflijk traag beleid waarbij iedereen naar elkaar wijst. Als elke minister zijn huiswerk maakte en samenwerkte met de andere overheden, zou een grondwetswijziging inderdaad niet nodig zijn.”