Sommelier of the Year is voor het eerst een vrouw

In Gent is Sanne Dirx van restaurant Cuchara in Lommel uitgeroepen tot Sommelier of the Year. De 28-jarige vrouw slaagde er volgens de jury wonderwel in om weelderigheid en nederigheid samen te brengen. “Dit is een mannenwereld, het is natuurlijk extra leuk als je als vrouw wint.”

ak

Voor het eerst verdient een vrouw de nationale titel in de wedstrijd, die dit jaar haar tiende editie viert. Daaraan nemen de beste sommeliers uit alle provincies deel. Alle winnaars en kandidaten die in het verleden twee provinciale titels behaalden, mogen dit jaar meestemmen.

Dirx opteerde bij de witte wijnen voor de Moezelstreek met de Riesling Kabinett Trocken van Selbach Oster, die ze suggereerde bij een sashimi van baars met bulgur, miso en gember. “In haar motivering kwam duidelijk naar voren dat ze frisheid en een zuurtje wilde bij de vis, terwijl het florale karakter subtiel de nadruk legt op de umami van de miso en de kracht van de gember”, aldus de jury.

“A man’s world”

Voor Sanne, die vorig jaar ook was genomineerd, komt de titel als een grote verrassing: “Dat ik de nationale titel verdien, is fantastisch nieuws. Ik volgde geen opleiding en heb geen achtergrond, terwijl andere kandidaten dat wel degelijk hadden”, zegt ze. “Bovendien is het een beetje een mannenwereld, het is dus extra leuk als je als vrouw wint.”

Sanne was zelf niet aanwezig op de prijsuitreiking. “Om eerlijk te zijn, doe ik mijn job niet om er prijzen mee te winnen. Dat is niet mijn prioriteit. Voor mij is het allerbelangrijkste dat mijn klanten gelukkig de deur uitlopen. Fijn eten en drinken is mijn passie, dat wil ik ook zo overbrengen.”

Ook andere winnaar

Ook in Namen is dit jaar een Sommelier of the Year aangesteld. De 29-jarige Antoine Dubois presenteerde dezelfde wijn bij een rogvleugel die koud geserveerd werd met garnaalmousseline en schaaldierenvinaigrette. “Zo wordt lichtheid gegarandeerd op het bord, en krijgt de vette, rijke roggevleugel een subtiele aanvulling”, vindt de jury. De nationale winnaars mogen de volgende jaren niet meer deelnemen aan de verkiezing maar krijgen een vermelding op de erelijst van de Sommelier Best of Belgium.

Keuze van de redactie