De man achter de gruwelijke proeven in Expeditie Robinson: “Ja, ze noemen me wel eens een sadist”

© Vier

“Mijn uitgangspunt is: als je een toren van tien meter hoog kunt maken, kan je er ook één bouwen van twintig meter.” Jan Rutgers (59) bedenkt de proeven van ‘Expeditie Robinson’ en gaat graag tot het gaatje. Zoals vanavond, met een rad dat doet denken aan een middeleeuws foltertuig. “Je kunt het beter wat gevaarlijker maken. Dan blijven de deelnemers tenminste alert.”

Benjamin Praet

“Als iedereen zegt: Jezus Christus, wat the fuck heeft hij nu weer gebouwd? en ­collectief het hoofd in mijn richting draait, dan weet ik dat het goed zit. Ja, ik word vaak een sadist genoemd.”

Al zes jaar is Nederlander Jan Rutgers aan boord bij Expeditie Robinson in de Lage Landen. Zijn taak: de proeven verzinnen en uitwerken. Van aan de teken­tafel tot de opbouw ter plaatse. Hij was er dus ook bij op de Filipijnen, waar het huidige seizoen werd ­ingeblikt.

© Vier

Altijd een schepje erbovenop

Daar komt in de aflevering van vanavond een paradepaardje voorbij: een metershoog rad waaraan deelnemers worden vastgebonden en waarbij ze bij elke draai met het hoofd onder water belanden. Een middeleeuws foltertuig, als het ware.

“Ik heb het graag groots en indrukwekkend. Mijn uitgangspunt is: als je een ­toren van tien meter hoog kunt maken, dan kan je er ook één bouwen van twintig meter. Waarom zou je dat niet doen? En ik heb door de jaren heen ook ­geleerd om er altijd een schepje bovenop te doen. Om nét boven de grens van het aanvaardbare te gaan. De productie haalt het daarna toch altijd wat naar beneden. (lacht) Maar wat wel het geval is: je kunt zo’n proef beter wat gevaarlijker maken. Dan is iedereen alert. Maak je het minder zwaar, dan is drie man aan het werk en doet de rest alsof. Als er dan iets gebeurt, ziet niemand het ­aankomen.”

Al worden de proeven op voorhand wel uitvoerig getest. “Op de haalbaarheid. En om te zien of er aanpassingen nodig zijn. Dat gebeurt in het bijzijn van veiligheids­mensen en artsen. Of ik ze zelf ook test? Alleen als ik ze leuk vind.” (lacht)

In topconditie

Rutgers doet zijn inspiratie overal op. “Op reis sprong ik van een boot, maar die was te hoog om er weer op te klauteren. Zo’n element neem ik mee om met andere te combineren tot een proef. Ik ga er dan ook steeds van uit dat de kandidaten in topconditie zijn, zeker aan het begin van de opnames. En wat ik na al die tijd heb ­gemerkt: celebrity’s, die kunnen waarlijk niets.”

Rutgers heeft per productie zo’n zes maanden werk. De rest van het jaar is hij te vinden op filmsets. Zoals op die van De Dirigent, een prent die binnenkort uitkomt. “Ik ben metaalbewerker en timmerman, en was zeven jaar aan de slag op de constructiewerkplaats van een baggerbedrijf. Daar mocht ik creatieve oplossingen zoeken voor problemen met machines. Dat komt me nu goed van pas.”

Expeditie Robinson, Vier, 20.35 uur

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video