Direct naar artikelinhoud
Tomorrowland

MC Stretch, de stem van de Main Stage op Tomorrowland: "Dit is mijn Kerstmis"

MC Stretch, vaste Master of Ceremonies op Tomorrowland.Beeld Robin Broos

Hij is er al bij sinds de derde editie. Van de eerste tot de laatste artiest op de Main Stage. Dertien uur per dag, drie dagen per weekend. Stretch is de vaste Master of Ceremonies van de Main Stage. Kortom: de hardest working man van Tomorrowland. Toch?

Of hij écht het hardst werkt, dat wil hij niet gezegd hebben. “In aantal uren per dag loop ik hier het langst rond”, aldus Martin Ryan ofte MC Stretch (46). “Maar alles bij elkaar geteld ben ik hooguit een uur aan het werk. Al wil ik het geen werken noemen. Dit is mijn Kerstmis.”

Zo’n kerstweekend start traditioneel op vrijdagochtend in het artiestendorp van Tomorrowland. “Een uur voor de Main Stage opent, trek ik naar daar voor twee dingen: een broodje americain en een pintje. Een topcombinatie die ik iedereen kan aanraden. (lacht) En verder blijf ik daar of in de backstage van het hoofdpodium hangen om iedereen te begroeten.”

MC Stretch.Beeld Robin Broos

Belgische rum

Die backstage is zijn terrein. De meisjes aan de toog kennen hem persoonlijk. In de frigo staat zijn persoonlijk uitgekozen fles rum. “Belgische rum”, beklemtoont Stretch. Pooka, om precies te zijn - een combinatie van verschillende specerijen van New Yellow Poppy. En we mogen proeven.

Maar eerst moet er gewerkt worden. Al was het maar voor enkele luttele minuten. Om aan de dj booth van het hoofdpodium te geraken, moet je van de backstage de ganse breedte van de gigantische constructie aflopen - het pad nog eens diagonaal doorgesneden door metalen buizen. “Dit is mijn workout dezer dagen.” Eenmaal aangekomen moet hij gehurkt - want niemand mag hem zien - het juiste moment afwachten. Stretch voelt aan, denkt na en beklimt dan de stage om het publiek toe te spreken.

MC Stretch baant zich een weg richting Main Stage.Beeld Robin Broos


Vandaag opent het hoofdpodium - intussen ook traditie - met Carl Cox. Een dj die Stretch zelf al 27 jaar kent. “Het is geweldig om artiesten groot te zien worden. Ik was erbij toen Steve Aoki zijn eerste set hier op de Main Stage deed. En het was eveneens een privilege om Avicii te kennen. Zó jammer. Ik herinner me Dimi en Mike (Dimitri Vegas en Like Mike, RB.) ook nog als ‘jochies’. Vandaag is dit hún festival, het zijn wereldsterren.”

Voor de meeste dj's hier is hij ‘Uncle Stretch’, de goedlachse Ier die al járen in Nederland woont. En ook: de mc die altijd in de buurt en - vooral - bereikbaar is. Om goede raad te geven, bijvoorbeeld. “Ik ben 46 nu, en ik zat 25 jaar in de rave game. Been there, done that. Die tijd is voorbij nu - ik heb twee dochters. Maar ik geef graag mijn kennis en ervaring door aan de nieuwe generaties. Gewoon al met hen praten, daarvoor ben ik hier.”

Maar zijn het ook allemaal vrienden? “Eerder collega’s, denk ik. Maar de artiesten met wie ik ook op tournee ben geweest, staan natuurlijk wat dichter.” Stretch was enkele jaren de vaste mc van Tiësto, maar het was een andere, Nederlandse dj die hem zijn vaste job op Tomorrowland aan de hand deed: Armin van Buuren. “In 2006 vroeg Armin me om zijn set te hosten, als afsluiter op de Main Stage. Dat is de organisatie opgevallen, want ze vroegen me het jaar erop terug, maar dan voor het hele weekend.”

MC Stretch met zijn eigen micro op de Main Stage van Tomorrowland.Beeld Robin Broos
Het publiek herkent hem al, MC Stretch, de vaste stem van het hoofdpodium op Tomorrowland.Beeld Robin Broos

Alles is liefde

Anno 2018 stelen mc’s de show - iets wat een oldskool performer als MC Stretch net probeert de vermijden. “Vandaag willen mc’s te veel op de voorgrond staan,” zegt Roy, de beste vriend van Stretch, die hem dit weekend vergezelt. “Maar een goede mc blijft op de achtergrond. Die kent zijn plaats.” Iets wat Stretch bescheiden toegeeft. “Ik ben begonnen als dj”, zegt hij. “Alles draait om de muziek, daar hoef ik niet voor te gaan staan.”

De dj’s blijven de sterren. Maar de MC brengt de boodschap. Volgens Roy brengt Stretch alleen betekenisvolle boodschappen. “Het zijn spreuken, gezegden, maar dan op zijn manier.” Volgens de man zelf gaat het altijd over liefde. “Spreading love, dat is wat ik doe. Zelfs al bereik ik er maar één iemand mee.” En dat met zijn heerlijke, diepe stem. 

Moet hij die dit weekend goed verzorgen? “Nee, ik heb van nature zo’n zware stem. Al helpt het dat ik rook”, lacht hij.

Een foto die is geplaatst door MC STRETCH (@stretchmc) op