Direct naar artikelinhoud
Filmnieuws

'Girl' wint Gouden Toren op Europees Filmfestival

Regisseur Lukas Dhont op het Filmfestival van Cannes, eerder dit jaar.Beeld EPA

Girl, het speelfilmdebuut van Lukas Dhont, heeft vandaag de Gouden Toren gewonnen op het Europees Filmfestival in het Servische Palic. De film viel eerder ook al in de prijzen in Cannes.

Dhont treedt hiermee in de voetsporen van Ken Loach, Theo Angelopoulos en Krzysztof Zanussi, die eerder al een Gouden Toren in ontvangst mochten nemen.

Girl ging in mei in wereldpremière in de Un Certain Regard-sectie van het Festival van Cannes en was een van de meest opmerkelijke gebeurtenissen van het afgelopen filmfestival. De film mocht met vier prijzen naar huis, waaronder de prijs voor de Beste Acteerprestatie voor hoofdrolspeler Victor Polster, de Queer Palm, de Fipresci-prijs van de filmkritiek en de prestigieuze Caméra d'Or voor het beste speelfilmdebuut.

Sindsdien is de film aan een internationaal parcours bezig, met selecties voor festivals als Karlovy Vary en Odessa en een nominatie voor de LUX Filmprijs van het Europees Parlement.

Op 9 oktober opent Girl het Film Fest Gent, waarna distributeur Lumière de film op 17 oktober in de Belgische bioscopen brengt.