Kreten uit de Wetstraat

Tip van Rousseau (aan Rousseau): “Blijf vriendelijk”

Rousseau, met zijn levenslessen in de hand.© Fred Debrock

Wie slipt in de Wetstraat of in de geruchtenmolen belandt, verzeilt vroeg of laat in deze rubriek.

Valerie Droeven

Ezelsbruggetje

De Standaard trok dinsdagavond op reportage naar Sint-Niklaas waar Conner Rousseau (Vooruit) in het Ontmoetingscentrum Fabiola aan zijn Luistertour begon, een tournee over 21 locaties in Oost-Vlaanderen. De fotograaf van De Standaard nam een kiekje van zijn notities, waarop Rousseau enkele tips aan zichzelf opgelijst had. “Kijk, neem notities, stel open vragen terug” en vooral “blijf vriendelijk”, had de voormalige voorzitter bij wijze van ezelsbruggetje voor zichzelf opgeschreven. We waren erbij en verzekeren u: Rousseau heeft ze alle vier kunnen aanvinken. En die laatste is een levensles die we intussen ook zelf in onze agenda genoteerd hebben.

Gin-tonic

Audit Vlaanderen leverde al zijn vierde forensisch onderzoek af over de stad Sint-Truiden. Potjes genoeg om in te roeren precies, meldt Het Belang van Limburg. Deze keer gaat het over belangenvermenging. Zo is er een schepen die via tussenfirma’s diverse communicatieopdrachten uitvoerde voor de stad Sint-Truiden.

Ezelsbruggetje (2)

“Ik kom vooral luisteren”, staat er ook in Rousseau’s notities. Ook dat: check. Hij luisterde naar de mensen. Hij sprak ook, maar niet buitenissig veel, hij luisterde vriendelijk. Waarom hij dat deed, onthullen zijn notities ook: “Ik heb de politiekers niet gemist, ik heb jullie gemist.”

Gin-tonic (2)

Dat sommige politiekers te missen zijn als kiespijn, bewijst het voormalige bestuur van Sint-Truiden. Liefst een schepen en drie gemeenteraadsleden en hun bijhorende bedrijven worden er onderzocht. Allen doen ze alsof hun neus bloedt. “Het is nooit mijn intentie geweest hier persoonlijk voordeel uit te halen”, zegt de éne. “Wat is me dat voor flauwe zever”, zegt de andere.

Gin-tonic (3)

Nu zit u zich wellicht al twee paragraafjes af te vragen waarom er telkens het titeltje Gin Tonic boven staat. Niet omdat politici in Sint-Truiden er stomdronken bij lopen, of dat wijst toch voorlopig geen enkele audit uit. Wél omdat er ook belangenvermenging onderzocht werd met flesjes gin-tonic die in 2021 in de nieuwjaarspakketten van het personeel zaten. Die waren afkomstig van het bedrijf van een huidige schepen. Ook hij was zich van geen kwaad bewust. Toen hij er attent op werd gemaakt dat het een vorm van belangenvermenging was, is hij er wel “onmiddellijk mee gestopt”.