Direct naar artikelinhoud
Zuid-Afrika

"KBC schond wapenembargo tijdens Apartheid"

"KBC schond wapenembargo tijdens Apartheid"
Beeld EPA

Twee Zuid-Afrikaanse ngo's dienen bij de Oeso klacht in tegen KBC wegens het systematisch schenden van het wapenembargo tijdens het Apartheidsregime. De bank gaat de klacht onderzoeken.

De twee ngo's, Open Secrets en Centre for Legal Applied Studies (CALS) dienden een klacht in bij de nationale, Belgische en Luxemburgse contactpunten van de Organisatie voor Economische Ontwikkeling (Oeso). Ze viseren KBC en de dochteronderneming KBL. De klacht betreft schendingen van het wapenembargo uit 1977 op het apartheidsregime. Volgens Open Secrets heeft KBC tussen 1977 en 1994 met het Zuid-Afrikaanse wapenbedrijf Armscor samengewerkt om via een netwerk van schermbedrijven het toenmalige embargo te omzeilen.

De twee ngo's willen dat de betrokkenen zich excuseren bij de Zuid-Afrikaanse bevolking. Ze hopen dat de Oeso de banken veroordeelt, en dat de financiële wereld een meer sluitend systeem ontwikkelt om dergelijke dossiers voortaan onmogelijk te maken.

Het is niet voor het eerst dat KBC met zijn Zuid-Afrikaans verleden worden geconfronteerd. De rol van wijlen André Vlerick, die in de jaren 70 en 80 voorzitter was bij de toenmalige Kredietbank (de voorloper van KBC) werd in dit verband al meermaals genoemd.

André Vlerick.Beeld rv

Vlerick stond mee aan de wieg van de zogeheten Protea-groep. Een netwerk van bankiers, ondernemers, werkgeversorganisaties, magistraten en journalisten, die zichzelf omschreef als een soort vriendenkring die het opnam voor het Zuid-Afrikaans regime.

Hennie van Vuuren, researcher aan het Institute for Justice and Reconciliation in Kaapstad, publiceerde vorig jaar een boek over dat onverkwikkelijk hoofdstuk uit het verleden. De ngo's sluiten zich nu aan bij de these van Hennie van Vuuren dat het niet enkel bij propaganda bleef, maar dat de bank betrokken was bij hand- en spandiensten aan het apartheidsregime.

"Moeilijk te verifiëren"

KBC-woordvoerder Viviane Huybrecht bevestigt dat de ngo's hun dossier hebben overgemaakt aan de Oeso, en dat KBC een kopie kreeg. "Wij nemen akte van de klacht en onderwerpen het dossier aan een grondig onderzoek, in zoverre dat nog mogelijk is. De feiten situeren zich in een ver verleden en zijn moeilijk, zoniet onmogelijk te verifiëren", zegt Huybrecht.

Een bijkomend probleem is volgens Huybrecht dat KBL sinds 2011 geen deel meer uitmaakt van de KBC Groep. "Wij hebben geen enkele toegang meer tot documenten of archieven en kunnen hierover geen uitspraken doen."

Huybrecht zegt dat de groep vandaag in geen geval betrokken wil zijn in financiële activiteiten met omstreden regimes. "Indien het zo is dat in het verleden door KBL of Kredietbank beweerde betrokkenheid zou hebben plaatsgevonden of steun zou zijn verleend, dan betreurt de KBC Groep dat vandaag ten zeerste."

Op de beurskoers had de klacht alvast geen impact. Het aandeel bleef stabiel.