Direct naar artikelinhoud
Rode Duivels

Hazard na Frans 'antivoetbal': "Ik verlies liever dan zo te winnen"

Eden Hazard.Beeld Photo News

Zijn sympathie voor Frankrijk was even ver weg, gisteravond. Eden Hazard (27) hekelt de manier waarop de Rode Duivels zijn uitgeschakeld. Met de nodige ontgoocheling – zoals het een aanvoerder betaamt.

Voor een keer knipoogde hij niet. Zelfs geen flauw glimlachje. Het was met zijn zwarte pet diep naar beneden getrokken en ernstige blik dat Eden Hazard Sint-Petersburg verliet. Het zint hem niet dat hij vrijdag al moet terugkeren, voor dat verplichte nummertje een dag later. "Op deze manier een halve verliezen…"

Eden had een droom. Eén die eindigde in het Luzhniki Stadion, zondag, met romantisch voetbal – veel kansen, goals, dribbels. Naar het beeld van zijn WK. Geen voetballer die de voorbije weken in Rusland zo charmeerde als onze aanvoerder. 'First we take Brazil, then we take France', dacht Hazard. Niet dus – wat kwam die realiteit hard bij hem aan. Geen dooddoener zoals twee jaar geleden, na het debacle tegen Wales. Eden foeterde gisteravond. "Ik verlies liever met België dan zo te winnen als Frankrijk."

De manier van spelen van de Fransen stond Hazard niet aan. Antivoetbal – geen zin om aan te vallen. Gewoon wachten op die ene kans, of die ene stilstaande fase. En dat in combinatie met een enerverende intelligentie – balletje weggooien na een fout, minutenlang op de grond gaan liggen zonder aanwijsbare redenen.

Giroud werkt Hazard tegen de vlakte. Geen fout, oordeelt de ref.Beeld REUTERS

"Wat wij brengen, is meer mijn stijl, mijn spel. We speelden mooier voetbal. (zucht) Weet je, ik had liever met 5-0 verloren, na een slechte prestatie. Maar we hebben quasi de perfecte match gespeeld. We waren beter dan Frankrijk, hadden de bal ook en een drietal kansen om te scoren. We hadden er misschien één moeten maken. We hebben alles geprobeerd, maar zij stonden achterin stevig en op een hoekschop slikten we een goal. Dat zorgt voor ontgoocheling. We verdienden meer", treurt Hazard. 

"Als we eerst hadden gescoord, wonnen we deze wedstrijd. Maar Frankrijk deed wat het al de hele tijd doet sinds Deschamps bondscoach is: verdedigen en loeren op de tegenaanval. Het werkt ook. Zeker met hun efficiëntie."

'Ik had liever met 5-0 verloren, na een slechte prestatie. Maar we hebben quasi de perfecte match gespeeld'
Eden Hazard

Weg 'Golden Ball'

Geen droomdag dus, zondag, in Moskou voor Eden. Meer dan waarschijnlijk ook geen Golden Ball, de trofee voor de beste speler op het WK. De FIFA prefereert doorgaans een speler die de finale haalt. Hoe goed Hazard de voorbije weken ook was – hij was gisteravond andermaal de beste onder de Duivels. 

"België heeft iedereen verleid op dit WK", weet de aanvaller. "We hebben onszelf niks te verwijten. Coach, speler… Met 23 waren we uitzonderlijk. We waren de mooiste ploeg van dit toernooi. We hebben getoond tot wat we in staat zijn en mogen dan ook heel trots zijn op ons parcours. Als aanvoerder van deze groep moet ik tevreden zijn met wat we bereikt hebben. We hebben grote spelers die het verschil kunnen maken. Het is alleen dit keer niet gelukt – vandaar ook de ontgoocheling. We moeten daaraan werken voor de toekomst."

Euro 2020. Wordt dat dan de laatste kans voor deze gouden generatie? Want over vier jaar zal deze selectie, zeker achterin, toch een andere samenstelling kennen. "Sommigen gaan afscheid nemen, nieuwe spelers zullen erbij komen. Ik weet niet hoe de ploeg er op het volgende WK zal uitzien. Over twee of vier jaar gaan we sowieso meer ervaring hebben. En matchen als deze win je op details. Dit keer via een corner. Het geluk was aan de kant van Frankrijk, hopelijk is het op de volgende toernooien aan ons."

'We hebben grote spelers die het verschil kunnen maken. Het is alleen dit keer niet gelukt'
Eden Hazard

Supporteren voor Frankrijk

Maar eerst nog zaterdag. Sint-Petersburg. Het duel dat zal bepalen of de Rode Duivels derde of vierde eindigen op dit WK. "In 1986 was België vierde. We gaan proberen om beter te doen. Iedereen is nu nog ontgoocheld, we denken nog niet aan zaterdag. Maar we moeten die match spelen en proberen winnen."

Om daarna, daags na zijn afscheidsmatch in Rusland, te supporteren voor Frankrijk? "Het interesseert me niet wie de finale zal winnen – ik heb vrienden in Frankrijk en in Engeland. Maar ik ga wel supporteren voor Frankrijk. Dat doe ik al sinds ik klein ben. Het zou mooi zijn als ze een tweede ster konden winnen."

De manier waarop, dat is een andere zaak.