Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdBelastingaangifte

‘Een aftrekpostje dat mensen uit het oog verliezen, is voor wie ver van zijn werk woont. Met 175 euro kun je eens goed uit eten’

Michel Maus geeft tips voor uw online belastingaangifte.Beeld Sofie Silbermann / Getty Images

Hoe voorkomt een gezin dat het geld vergooit bij het invullen van de belastingbrief? En welke aftrekposten moeten jong en oud zeker in de gaten houden? Fiscaal expert en professor Michel Maus (VUB) verschaft duidelijkheid.

Hoe recupereer je een deel van de uitgaven voor de kinderopvang?

“De uitgaven voor de kinderopvang zijn tegenwoordig al automatisch ingevuld op de belastingbrief. Hetzelfde geldt voor de kosten voor de opvang op school, het verblijf in een internaat en allerhande vakantiekampen.

“Je moet deze uitgaven dus alleen op je aangifte nakijken, maar het is wel echt belangrijk dat je dat doet, want de fiscus moet voortgaan op de data die hij aangeleverd krijgt van crèches, onthaalmoeders, scholen en speelpleinwerkingen. Soms hebben die instellingen geen fiscale attesten uitgeschreven of bevatten hun documenten fouten, en kun je dus heel wat geld mislopen. Je hebt recht op een belastingvermindering van 45 procent.

“Concreet komt dat neer op een besparing van 15,7 euro per opvangdag per kind tot 14 jaar, wat 1 euro meer is dan vorig jaar. Voor kinderen met een beperking geldt een leeftijdsgrens van 21 jaar. Inschrijvingsgeld voor een sportvereniging, een jeugdbeweging of een andere hobby van je kroost kun je niet als opvangkosten inbrengen.”

Kan een vakantiejob voor zoon- of dochterlief nadelig uitdraaien voor de belastingsbrief?

“Ja, maar dan moeten ze wel héél hard werken. (lacht) Inwonende kinderen heten in het fiscale jargon ‘kinderen ten laste’. Ouders krijgen een fiscaal voordeel voor hen, wat betekent dat hun belastingvrije som van 1.160 euro zal omhooggaan. Voor één kind ten laste stijgt deze som met 1.850 euro, voor twee kinderen met 4.760 euro, voor drie kinderen met 10.660 euro, voor vier kinderen 17.250 euro.

“Maar aan deze fiscale voordelen zijn uiteraard voorwaarden gekoppeld. De bestaansmiddelen van je kinderen mogen netto niet meer dan 7.010 euro per jaar bedragen. Wat die ‘nettobestaansmiddelen’ kunnen inhouden? Dat kan de onderhoudsuitkering zijn, of de opbrengst van een huurwoning die een kind na het overlijden van een familielid ontvangt.

“Boven op die som mag je als jobstudent nog eens 3.190 euro verdienen. Kinderen hebben dus recht op een belastingvrije som van 10.200 euro. De klassieke jobstudent die in de vakanties bijklust, zal dus geen probleem hebben om onder dit bedrag van meer dan 10.000 euro te blijven. Wie wekelijks meerdere dagen werkt, moet dat maximumbedrag wel goed in de gaten houden, zodat het fiscale voordeel niet in rook opgaat.”

Mag je een studentenkot inbrengen?

“Was dat maar waar. Koten nemen een steeds grotere hap uit het gezinsbudget, maar je mag alleen beroepsgerelateerde kosten inbrengen.”

Hoeveel valt er terug te winnen bij dienstencheques?

“Voor dienstencheques is er een belastingvermindering van maximaal 20 procent op maximaal 1.720 euro per persoon. Een koppel kan dus voor 3.440 euro dienstencheques fiscaal inbrengen. Let wel, zij moeten dan elk apart een contract afsluiten met het dienstenchequebedrijf voor hun poets- of strijkhulp.

“Deze ‘uitvinding’ van Frank Vandenbroucke (Vooruit) uit 2003 − de socialist was toen minister van Werk − verschilt sinds de zesde staatshervorming wel van gewest tot gewest. Wat ik net uit de doeken deed, is het Vlaamse systeem. Het Brusselse Gewest is veel minder gul. Daar ontvang je een belastingvermindering van anderhalve euro voor maximaal 172 dienstencheques. Bij elke regeringsonderhandeling liggen standaard duurdere dienstencheques op tafel. Na 9 juni verwacht ik hetzelfde scenario. Het ligt echter zo gevoelig om dit belastingvoordeel terug te schroeven dat de regeringen niet echt durven door te bijten.”

Hoe voordelig zijn giften?

“Deed je vorig jaar een gift van minstens 40 euro, dan kom je al in aanmerking voor een fiscaal voordeel van 45 procent. Je kunt echter niet zomaar de wilde weldoener uithangen: je goede doel moet op de lijst met erkende goede doelen van de FOD Financiën staan. Op dit fiscale gunstregime staat ook een absoluut maximum van 392.200 euro, maar je moet natuurlijk al flink je best doen om zoveel geld aan een goed doel te schenken.” (lacht)

Kunnen nieuw samengestelde gezinnen ergens besparen op hun belastingen?

“Bij nieuw samengestelde gezinnen met kinderen uit een vorige relatie hangt het ervan af of er voor die kinderen een co-ouderschapsregeling is uitgetekend, of dat een van de ouders voor de kinderen een onderhoudsuitkering betaalt.

“Bij co-ouderschap zijn de lasten voor de kinderen gelijkmatig verdeeld tussen beide ouders. Dat betekent dat ook de mogelijke belastingverminderingen − denk aan de kinderopvang of de vakantiekampen uit de eerste vraag − gewoon netjes in twee gedeeld worden.

“Als de kinderen bij een van de twee ouders gedomicilieerd zijn en er een onderhoudsuitkering betaald wordt, ligt de zaak anders: 80 procent van die onderhoudsuitkering is fiscaal recupereerbaar. De ouder die de uitkering betaalt, kan ze dus voor 80 procent aftrekken. Van de weeromstuit is deze uitkering dan wel belastbaar voor 80 procent bij de kinderen. Als ik dit uitleg aan mijn studenten, spreek ik over het ‘Nicole-en-Hugo-principe’. Zij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, voor belastbaarheid en aftrekbaarheid geldt hetzelfde. Wat de ene kan inbrengen, zal de fiscus bij de andere belasten.

‘Een aftrekpostje dat mensen uit het oog verliezen, is voor wie ver van zijn werk woont. Met 175 euro kun je eens goed uit eten’
Beeld Milagros Pico

“Laat ik een klassiek voorbeeld geven, zonder te willen stigmatiseren. Een zoon verblijft na de scheiding vooral bij de moeder en de vader betaalt voor hem een onderhoudsuitkering. Als die vader per jaar 5.000 euro onderhoudsuitkering voor zijn zoon betaalt, zal in principe 4.000 euro daarvan belastbaar zijn voor de zoon.

“Een veelvoorkomende fout is dat de moeder de onderhoudsuitkering invult op haar belastingbrief, terwijl die thuishoort op de belastingaangifte van de zoon. Zoals eerder vermeld, hebben kinderen recht op een belastingvrije som van 10.200 euro. Blijven ze daaronder, dan worden ze niet belast. In dit geval zal die onderhoudsuitkering dus niet belast worden. De vader geniet dan wel van een pure belastingbesparing van 80 procent.

“In de fiscale hervorming waar Vincent Van Peteghem (cd&v) van droomde, was het de bedoeling om deze fiscale aftrekbaarheid voor de onderhoudsuitkering af te schaffen. Omdat dit een belastingbesparing is en de overheid dus geld kost, maar ook omdat er steeds minder onderhoudsuitkeringen betaald worden. De standaardregel is tegenwoordig immers co-ouderschap, waarbij dus alles gesplitst wordt, inclusief mogelijke belastingvoordelen. Cd&v blijft de gesneuvelde plannen van zijn financiënminister promoten, dus waarschijnlijk zal ook dit voorstel terugkomen bij de nakende regeringsonderhandelingen.”

Iets totaal anders. Levert een laadpaal veel belastingvermindering op?

“Ja, maar die belastingvermindering zit in een afbouwscenario. Eerst gold er een vermindering van 45 procent voor normale (of unidirectionele) laadpalen op een maximumprijs van 1.500 euro, daarna werd dat teruggeschroefd tot 30 procent voor 1.800 euro. Volgend jaar zul je nog maar 15 procent voor de plaatsing van je laadpaal kunnen recupereren. Hierin zitten de aankoop, keuring en plaatsing van je gewone laadpaal vervat.

“Voor een bidirectionele laadpaal loopt dat maximumbedrag op tot 8.000 euro. Een gewone laadpaal kan alleen je auto opladen, een bidirectionele laadpaal werkt − het woord zegt het al − in twee richtingen en kan dus ook stroom van je auto naar je woning sturen. Je krijgt deze belastingvermindering wel alleen wanneer je laadpaal geplaatst is door een erkend vakman en officieel gekeurd is. Handige harry’s die zelf een laadpaal bricoleren zullen dus geen extra aftrekpost hebben.”

De woonbonus werd in 2019 afgeschaft. Valt er dan nog een voordeel te doen met de lening voor je huis?

“Neen. Lopende leningen uit het oude regime genieten nog steeds van de woonbonus, die mensen hoeven zich geen zorgen te maken. Maar wie in 2023 een woning kocht, krijgt geen woonbonus meer. In de plaats kwamen er wel verlaagde registratierechten van 3 procent, of van 1 procent voor kopers die hun woning energetisch renoveren. De schuldsaldoverzekeringen zijn ook niet meer fiscaal aftrekbaar.”

Betaal je belastingen op de opbrengsten uit verkoop of verhuur via deelplatformen zoals eBay, Vinted, Sellpy, Tweedehands.be, Airbnb of Booking?

“Als je op Vinted na de grote lenteschoonmaak je overtollige kledij verkoopt, is dat uiteraard geen probleem en zal de fiscus je niet achter de veren zitten. Maar als je bij al je buren gaat aanbellen en vraagt om hun oude kleren of hun miskopen aan jou te bezorgen en je deze berg kleren via een deelplatform verkoopt, is het andere koek.

“De grens tussen die gelegenheidsverkopen en echt handel drijven kan nogal flou zijn, dus heeft de wetgever regels in het leven geroepen. Platformen zoals Vinted moeten de fiscus jaarlijks inlichten zodra iemand via hun platform voor meer dan 2.000 euro opbrengst haalt, of meer dan dertig transacties verricht. Een belastingcontroleur zal je dan vragen stellen over je reilen en zeilen op zo’n deelplatform. Blijkt daaruit dat je een handeltje hebt opgezet, dan zul je belastingen moeten betalen.

“Voor verhuur via Airbnb zit je natuurlijk in een ander verhaal. Gaat het louter om privéverhuur, dan word je niet belast op de huurinkomsten, maar op het kadastraal inkomen. Hoeveel die huur dan opbrengt, doet er niet toe, wat natuurlijk supervoordelig is voor de verhuurder. Minister Van Peteghem wilde ook hier verandering in brengen, maar de MR heeft zich daar − met het gekende succes − met hand en tand tegen verzet.

Nog in de categorie ‘bijverdiensten’: zijn er valkuilen voor gezinnen met een flexi-jobber in hun rangen?

“Flexi-jobbers worden niet belast op de inkomsten van hun flexi-job − bruto is netto voor hen − maar ze moeten dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ofwel moeten ze gepensioneerd zijn, ofwel moeten ze voor minstens vier vijfde een reguliere job uitoefenen. Voor de belastingbrief die alle Belgen binnenkort na een paar slapeloze nachten moeten inleveren, geldt er nog geen inkomensgrens voor flexi-jobbers. Vanaf dit jaar is er wel een begrenzing tot 1.000 euro per maand.”

Heeft u nog belastingbesparingen in petto?

“Een aftrekpostje dat vaak uit het oog wordt verloren, is bestemd voor werknemers die ver van hun werk wonen. Maar liefst 97 procent van de werknemers geven niet hun werkelijke beroepskosten in, maar maken gebruik van de forfaitaire belastingaftrek. Dat forfait kan verhoogd worden met maximaal 175 euro als je meer dan 75 kilometer van je werkplaats woont. Dat is geen exuberant bedrag, maar je kunt er je gezin toch al eens mee op een etentje trakteren.

“Deze belastingbrief heeft eigenlijk geen opvallende nieuwigheden. Er zijn wel tien codes gesneuveld in de aangifte, maar die kunnen op het conto van de verdwenen coronamaatregelen worden geschreven. Voor de meeste mensen zal het invullen van de belastingbrief nooit een luchtige routineklus worden, maar dit jaar is er dus wel één geruststelling: er zitten geen nieuwe, venijnige addertjes onder het gras.”