Direct naar artikelinhoud
NieuwsIncident Joost Klein

Joost Klein moet begin juni voor rechter verschijnen in Zweden na incident op Songfestival, artiest ‘ontkent elk strafbaar feit’

Joost Klein op het Songfestival.Beeld AP

Joost Klein (26) moet zich begin juni melden bij de rechtbank in het Zweedse Malmö voor het voorval tijdens het Eurovisiesongfestival vorige week. Dat laat zijn advocaat in de Zweedse media weten. Klein zelf ontkent volgens zijn advocaat dat hij een strafbaar feit zou hebben gepleegd.

Jan-Åke Fält, de advocaat van de Nederlandse zanger, liet aan Zweedse media weten dat de politie nog bezig is met het onderzoek. De advocaat ontkende daarbij ook de beschuldigingen.

Een medewerkster van het Eurovisiesongfestival deed vorige week naar aanleiding van een incident achter de schermen aangifte. Volgens de omroep AVROTROS zou de artiest “een dreigende beweging” hebben gemaakt naar de vrouw, omdat zij hem tegen gemaakte afspraken in zou hebben gefilmd.

De Zweedse politie onderzocht het voorval, waarna Songfestival-organisator EBU Klein diskwalificeerde voor de finale van vorige week zaterdag. Klein heeft ook zelf nog niet gereageerd op de gebeurtenissen.

Lees ook

Raadselachtige sneren, steeds kregeliger en de Nederlandse vlag als verstopplek: wat frustreerde Joost Klein zo in Malmö? Een reconstructie

Na de boycot de verrassing: waarom haalde Israël zoveel stemmen op het Eurovisiesongfestival?

“Zoals ik het begrijp, was er een overeenkomst tussen hem en de organisatie”, zegt de advocaat aan het Zweedse medium SVT. “Het ging om een gevoelige kwestie waarbij hij niet gefotografeerd mocht worden toen hij het podium verliet. Hij zou worden opgewacht door zijn team, maar er stond een cameravrouw. Hij vroeg die persoon om te stoppen met filmen.”

Volgens Kleins advocaat luisterde de cameravrouw daar niet naar. “Vervolgens duwde hij de camera weg. Hij ontkent dat hij deze persoon heeft bedreigd.” Klein ontkent volgens zijn advocaat dus ook dat hij strafbare feiten zou hebben gepleegd.

Het politieonderzoek loopt volgens Fält nog. ”Wij hebben toegang gekregen tot het onderzoek en hebben nu de mogelijkheid om er commentaar op te geven. Wij zullen vragen om enkele Nederlanders te ondervragen. Daarna zien we verder. Ik schat de kans op vrijspraak in als groot”, klinkt het nog in de Zweedse pers.