© bert foubert

Massale vissterfte in gracht aan haven: “Het is om te huilen”

In de fortgracht rondom het fort Liefkenshoek in Kallo is een massale vissterfte vastgesteld, waarschijnlijk veroorzaakt door blauwalg. De aanhoudende droogte en warmte werkt de ontwikkeling van de bacterie in de hand. Maandag, gaat de miliedienst van de gemeente Beveren stalen nemen van het water.

bert foubert

“Ik had donderdag al opgemerkt dat er enkele dode brasems en palingen aan het wateroppervlak dreven”, vertelt karpervisse Jelle De Munck die vaak aan de fortgracht te vinden is. “Ik weet dat dat geen goed teken is, en dat het kan wijzen op zuurstoftekort in het water, of op de aanwezigheid van blauwalg.”

“Ik heb onmiddellijk de milieudienst van de gemeente Beveren ingelicht”, vertelt de man nog. Enkele uren later kwam een ploeg van de brandweer ter plekke. Die plaatste een pomp om met een waterstraal zuurstof in het water te spuiten.

“Vrijdag leek de situatie min of meer stabiel, maar zaterdagochtend kwam ik hier aan en was het net een slagveld”, zo gaat De Munck verder. “Over de hele vijver dreven dode vissen. Sommigen leefden nog en hapten naar adem. Ik kon het niet aanzien en ben het water ingegaan om de dieren die nog leefden naar het midden van de vijver te duwen, maar het was allemaal tevergeefs.”

Top tien

“Sommige vissen die ik zag drijven, behoren tot onze top tien hier op de fortgracht. Dat zijn karpers die tot wel 15 kilo wegen en tot één meter lang zijn. Die dieren hebben we zelfs allemaal een naam gegeven. Sommige vissen zijn 40 jaar. Het is echt om te huilen”, aldus nog de visser.

Het is het derde jaar op rij dat er vissterfte wordt vastgesteld tijdens de zomer. “We vragen al enkele jaren om op enkele plaatsen in de fortgracht fonteinen te installeren, zodat er altijd zuurstof in het water komt. Dat is vooralsnog niet gebeurd. Er zijn voor deze fortgracht zo’n honderd visvergunningen uitgereikt, maar nu vrees ik dat hier van vissen niet veel meer in huis zal komen.”

De brandweer was zaterdag enkele uren in de weer om de dode vissen uit het water te halen. Er werden zo’n tweehonderd dode karpers, brasems, palingen en snoekbaarzen aangetroffen. Zondag keerde de brandweer nog terug, want sommige plaatsen tussen de rietkragen aan de oevers zijn moeilijk te bereiken.

© bert foubert