Basketbal BNXT Awards

Pierre-Antoine Gillet (Oostende) volgt zichzelf op en is 66ste Belgische Speler van het Jaar van Het Nieuwsblad

Pierre-Antoine Gillet werd voor de derde keer tot Belgische Speler van het Jaar uitgeroepen.© Isosport

Antwerpen -

Pierre Antoine Gillet (33) van Oostende is de Belgische Speler van het Jaar. Een organisatie van Het Nieuwsblad in samenwerking met de BNXT League. De Belgian Lion wint voor de derde keer deze prestigieuze trofee en volgt zichzelf op de indrukwekkende erelijst op. Jo Van Buggenhout (Antwerp Giants) is Belofte van Jaar, Dario Gjergja is de Coach van het Jaar en Damien Jefferson MVP (alle nationaliteiten) van de BNXT League. Oostende won maar liefst drie en Antwerp Giants twee trofeeën.

Patrick Ceulemans

Pierre-Antoine Gillet kent weer een schitterende campagne met Oostende. In de BNXT League tekende hij voor een mooi gemiddelde van 10 punten en 6 rebounds en Europees en in de Champions League deed de 33-jarige en 2m01 grote Luikenaar het ook uitstekend: gemiddeld 13 punten en 5 rebounds. Ook bij de Belgian Lions blijft de steeds met veel passie spelende Pierre-Antoine Gillet één van de sterkhouders. Na 2016 en 2023 is het voor Gillet de derde keer dat hij wordt uitgeroepen tot Belgische Speler van het Jaar. In 2014 was hij Belofte van het Jaar. De trofee Belgische Speler van het Jaar werd in 1959 opgericht, met Jef Eygel als eerste winnaar, en is één van de oudste sportprijzen in België. Met onder meer iconen als Willy Steveniers, René Aerts, Rik Samaey, Ronny Bayer, Jean-Marc Jaumin, Eric Struelens Jacques Stas, Tomas Van den Spiegel, Roel Moors, Christophe Beghin en Sam Van Rossom op de indrukwekkende erelijst.

Jo Van Buggenhout Belofte van het Jaar

Jo Van Buggenhout van Antwerp Giants werd uitgeroepen tot Belofte van het Jaar. Ook deze trofee, die voor de 51ste keer werd georganiseerd, is een organisatie van Het Nieuwsblad in samenwerking met de BNXT League. De 20-jarige en 1m90 grote guard liet mooie cijfers noteren: gemiddelde 8 punten, 5 rebounds en 2 assists. Van Buggenhout vierde ook zijn debuut bij de Belgian Lions. Hij volgt op de erelijst Thijs De Ridder op. Deze trofee ging voor het eerst door in 1974 en met Alain Stollenberg (Standard Luik) als winnaar.

De 20-jarige Jo Van Buggenhout van Telenet Giants Antwerp is de Belofte van het Jaar.© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Dario Gjergja Coach van het Jaar

Dario Gjergja werd dan weer uitgeroepen tot Coach van het Jaar. Voor de Kroatische coach van Oostende maar liefst de vierde keer dat hij deze onderscheiding wint. Gjergja leidde Oostende met onder meer een 10 op 10 in Elite Gold naar de eerste stek in de BXNT League en realiseerde als bondscoach van de Belgian Lions een 2 op 2 in februari bij de start van de EK-kwalificatieronde waaronder een stunt tegen Europees kampioen Spanje. Hij volgt op de erelijst zijn landgenoot Ivica Skelin (Antwerp Giants) op.

Dario Gjergja (Filou Oostende), ook bondscoach van de Belgian Lions, werd voor de vierde keer uitgeroepen tot Coach van het Jaar. Hij won nipt voor Raymond Westphalen (rechts) van Hubo Limburg United.© BELGA

Damien Jefferson MVP

Damien Jefferson zegevierde in de categorie MVP (alle nationaliteiten) van het Jaar. De 26-jarige en 1m96 grote forward van Oostende noteerde in de BNXT League een knap gemiddelde van 16 punten, 6 rebounds en 4 assists De Amerikaan van de kustploeg is een allround speler en veruit de speler met het meeste charisma en klasse in de BNXT League.

De Amerikaan Damien Jefferson van Oostende is de MVP (alle nationaliteiten) van de BNXT League.© RUDY DECLERCK

Nikola Jovanovic Sixth Man of the Year

Tot februari was Nikola Jovanovic bij Antwerp Giants geen starter. Na de blessure van Roby Rogiers kwam hij wel in de basisvijf terecht. Omwille van zijn prestaties als “invaller” in de eerste zes maanden van de campagne werd de 30-jarige en 2m11 grote Jovanovic uitgeroepen tot Sixth Man of the Year. Hij tekent dit seizoen voor een gemiddelde van 14 punten en 8 rebounds. Hij volgt op de erelijst Thijs De Ridder (ex-Giants, nu Bilbao) op.

De Serviër Nikola Jovanovic van de Giants is de “beste zesde man” van de BNXT League© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Uitslagen BNXT Awards 2023-24

Speler van het Jaar (Het Nieuwsblad):

1. Pierre-Antoine Gillet (Filou Oostende) - 154 ptn

2.Kevin Tumba (RSW Liege Basket) - 58 ptn

3.Olivier Troisfontaines (RSW Liege Basket) - 48 ptn

Belofte van het Jaar (Het Nieuwsblad):

1 .Jo Van Buggenhout (Telenet Giants Antwerp) - 125 ptn

2. Joppe Mennes (Filou Oostende) - 69 ptn

3. Siebe Ledegen (Okapi Aalst) - 48 ptn

Coach van het Jaar:

1.Dario Gjergia (Filou Oostende) - 104 ptn

2.Raymond Westphalen (Hubo Limburg United) - 102 ptn

3.Sam Rotsaert (Spirou Basket) - 87 ptn

MVP (alle nationaliteiten):

1. Damien Jefferson (Filou Oostende) - 235 ptn

2. Pierre-Antoine Gillet (Filou Oostende) - 60 pt

3. Rasir Bolton (Telenet Giants Antwerp) - 58 ptn

Defensieve Speler van het Jaar:

1. Osunbowale Osunniyi (Hubo Limburg United) - 99 ptn

2.Kevin Tumba (RSW Liege Basket) - 94 ptn

3. Angel Rodriguez (RSW Liege Basket) - 56 ptn

Sixth man of the Year:

1. Nikola Jovanovic (Telenet Giants Antwerp) - 134 ptn

2.Olivier Troisfontaines (RSW Liege Basket) - 71 ptn

3.Roeland Schaftenaar (Zorg & Zekerheid Leiden) - 57 ptn

BNXT Dream Team

Angel Rodriguez (RSW Liège Basket)

Rasir Bolton (Telenet Giants Antwerp)

Damien Jefferson (Filou Oostende)

Pierre-Antoine Gillet (Filou Oostende)

Nikola Jovanovic (Telenet Giants Antwerp)

Belgian Referee of the Year

Nick Van den Broeck

Nick Van den Broeck, hier met Speler van het Jaar Pierre-Antoine Gillet, is de referee van de “Lage Landen”. Hij is ook al jaren een vaste waarde in de EuroCup en Euroleague.© BELGA

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen