Voorbije nacht vielen meer dan 100 agenten binnen bij 2 Koerdische tv-zenders in Denderleeuw
Foto: Brent Saey

Politie valt binnen bij 2 Koerdische tv-zenders in Denderleeuw in kader van buitenlands onderzoek naar financiering van terreurbeweging

In Denderleeuw heeft de politie afgelopen nacht huiszoekingen gedaan bij 2 Koerdische tv-zenders. Dat gebeurde in het kader van een Frans onderzoek naar financiering van terrorisme. Het zou gaan om de financiering van de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging PKK, die door de Europese Unie als een terreurbeweging wordt beschouwd. Mogelijk zouden ook de televisiezenders in Denderleeuw daarbij betrokken zijn. De tv-zenders kunnen wel blijven werken.

Afgelopen nacht heeft de politie de tv-studio's van Sterk TV en Medya News doorzocht. Dat zijn 2 Koerdische zenders die televisie maken vanuit Denderleeuw. De inval gebeurde volgens het Federaal parket in het kader van een Europees Onderzoeksbevel (EOB), dat uitgaat van Frankrijk, naar de financiering van een terreurbeweging. Frankrijk vermoedt dat de televisiezenders in Denderleeuw hier ook iets mee te maken zouden hebben. 

Tijdens de huiszoekingen werd niemand opgepakt. Er zijn wel laptops in beslag genomen. "Rond 01.30 uur probeerden meer dan 100 politieagenten het gebouw binnen te dringen", vertelt de advocate van de Koerdische zenders, Fien Schreurs. "Alles heeft in totaal 3 à 4 uur geduurd. Er is veel schade aan de gebouwen toegebracht. Ook enkele deuren werden opengebroken en de telecommunicatie werd een tijdlang afgesloten." Op verschillende plaatsen werd het vals plafond opengemaakt. 

Bekijk: beelden van na de inval in de tv-studio

Videospeler inladen...

Opnieuw aan het werk

De advocate weet zelf nog niet waarom de huiszoeking gebeurde. "Op dit moment tasten wij in het duister. Het is moeilijk om te zeggen wat de volgende stappen nu zijn. De laptops zullen wel worden vrijgegeven zodat het personeel verder kan werken."

De tv-zenders kunnen vandaag hun werk gewoon hervatten.

Meest gelezen