© GOYVAERTS/GMAX Agency

Hans Vanwijnboekt met Giants achtste zege op rij na felle kamp: “We moesten het vroeger afmaken”

Bloed, zweet en tranen heeft het gekost aan Telenet Giants Antwerp om tegen Leuven Bears met een achtste opeenvolgende overwinning te kunnen uitpakken. Het Leuven van coach Eddy Casteels had tot diep in het vierde kwart uitzicht op een stuntzege bij de bekerwinnaar. Uitblinker Paris Lee leidde de Sinjoren in moneytime echter naar winst. De selectie van coach Roel Moors prijkt met 15 zeges in 19 wedstrijden alleen aan de leiding in de EuroMillions League.

PATRICK CEULEMANS

“Alle lof voor Leuven Bears, dat het ons echt moeilijk heeft gemaakt”, reageerde coach Roel Moors. “Ik ben toch trots op mijn selectie dat we na een slopend programma, dat ook mentaal doorweegt, in moneytime een scheve situatie wisten om te buigen.”

Paris Lee en Ismael Bako stuwden de Giants na de studieronde (3-2) nochtans snel naar een 12-4-bonus. Telenet Giants Antwerp controleerde de partij, maar viel na enkele vervangingen stil. Nonchalance kroop in het spel van de Giants en Leuven Bears profiteerde maximaal. Haris Delacic, Hugh Robertson en de ingekomen Anthony Lambot waren de bewerkers van de remonte (17-15), de Leuvenaars hadden na een bom van Harris Delacic tegen een stilgevallen Antwerp Giants een 17-18-bonus beet na het eerste kwart.

Leuven Bears bleef in het tweede kwart aanvankelijk lichtjes domineren: 21-24. De Sinjoren waren immers niet alert genoeg in defense. Een beter offensief momentum van de Giants zorgde halfweg het tweede schuifje wel voor een Antwerpse ommekeer. Dave Dudzinski en Tyler Kalinoski zorgden na steals van Paris Lee voor 24-25 en 30-27. Door toedoen van Brian McIntosh bleef Leuven Bears, in een slordige eerste helft waarin beide ploegen elk tien balverliezen lieten noteren, wel in het spoor van Telenet Giants Antwerp: 36-33 halfweg.

Wie dacht dat Telenet Giants Antwerp in het derde kwart snel afstand zou nemen, kwam bedrogen uit. Harris Delalic dropte zes opeenvolgende punten en bracht Leuven Bears opnieuw aan de leiding: 36-39. Hugh Robertson scoorde voor de Leuvenaars en een sloom Antwerp Giants bleef op achtervolgen aangewezen. Moses Kingsley lukte enkele korven in the paint en na 45-47 en 49-51 lukte Hans Vanwijn on the buzzer de 53-53-gelijkmaker na drie kwarts.

In het slotschuifje bleef Telenet Giants Antwerp evenwel achter de feiten aanlopen. Hugh Robertson en Ibrahima Fall Faye hielden de Bears tegen een slordig Telenet Giants Antwerp dan ook op voorsprong: 56-60 en 62-64. De Giants misten vele vrijworpen (17 op 28), maar vonden net op het tijd toch het juiste ritme. Uitblinker Paris Lee (20 punten, 7 assists, 6 steals) was de inspirator van de beslissende 12-2-tussenspurt van de Giants: 74-62. Leuven Bears leed ook vele balverliezen (20) en kon geen vuist meer maken. De met twee spectaculaire dunks uitpakkende Jae’Sean Tate leidde Telenet Giants Antwerp in een alsnog spetterend slot naar de 76-69 winst.

“We hadden het vroeger moeten afmaken, maar hadden problemen met hun defense. We gaven hen vertrouwen, maar in de slotfase hebben we toch gelukkig het verschil kunnen maken”, zei Hans Vanwijn. Coach Eddy Casteels bevestigde de analyse van Hans Vanwijn: “Op het juiste moment plaatsten de Giants een formidabele versnelling en dat maakte jammer genoeg voor ons het verschil. Tegen een team dat in de winning mood is, breekt zoiets je zuur op.”

TELENET GIANTS ANTWERP: Akyazili 0, Lee 20, Tate 4, Vanwijn 8, Schoepen 0, Bako 10, Dudzinski 6, Kalinoski 13, Thompson 2, Donkor 4, Kingsley 9

LEUVEN BEARS: Fauconnier 2, McIntosh 6, Bogaerts 0, Lambot 5, Delacic 19, Robertson 15, D’Espalier 0 , Stith 10, Rogiers 2, Faye 10,

KWARTS: 17-18, 19-15, 17-20, 23-16

MEER OVER Telenet Giants Antwerp