Luister naar

CU juicht voor vierde senaatszetel

Nieuws
Als enige regeringspartij weet de ChristenUnie winst te boeken en een extra zetel te halen in de Eerste Kamer. ‘Wij zijn gewoon lekker onszelf.’
Eduard Sloot
donderdag 21 maart 2019 om 02:29
CU-leider Gert Jan Segers en minister Schouten zijn blij met de uitslag.
CU-leider Gert Jan Segers en minister Schouten zijn blij met de uitslag. nd

Utrecht

Tegenover zijn partijgenoten houdt partijleider Gert-Jan Segers om 23.00 uur nog een slag om de arm. Want de uitslag is nog niet definitief. Toch noemt hij de exitpoll, waaruit blijkt dat de partij groeit van drie naar vier zetels in de Eerste Kamer, ‘fantastisch nieuws’. In The Colour Kitchen in Utrecht, waar de ChristenUnie haar uitslagenavond heeft, wijst hij de aanwezigen erop dat de ChristenUnie in 2017 regeringsverantwoordelijkheid heeft genomen en dat het vertrouwen in de partij nu is gegroeid. ‘Wij hebben nooit opgehouden met ons hart te laten spreken en toe te werken naar onze idealen. Dat is vandaag beloond’, aldus de partijleider.

De waarschijnlijke winst voor de partij is een uur eerder al met gejuich en applaus ontvangen door de aanwezigen. Bij de voorlopige uitslag is ook duidelijk geworden dat de ChristenUnie als enige regeringspartij op winst staat. VVD, CDA en D66 leveren in. ‘Wij zijn gewoon lekker onszelf’, verklaart ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins de winst. ‘Er zit geen communicatiestrategie achter. Gert-Jan probeert niet authentiek te doen, hij is het gewoon. Wij weten waarvoor we knokken. Onze achterban snapt dat we niet alles voor elkaar krijgen.’ In kwesties als het kinderpardon en de zorg voor gezinnen heeft de partij haar idealen laten zien, zegt Mirjam Bikker, lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Ondanks compromissen komen die een stap dichterbij. ‘Het is bemoedigend dat de kiezer dat waardeert.’

‘grote waardering’

Segers noemt verder ‘de grote waardering voor onze bewindslieden’. Hij is ‘dankbaar’ dat het vertrouwen van kiezers in de ChristenUnie groeit. ‘De vorige keer dat de ChristenUnie regeerde, stond dat vertrouwen onder druk.’ Bij deze uitslag komen oud-staatssecretaris Tineke Huizinga (plek 3 op de kandidatenlijst) en hoogleraar christelijke filosofie Maarten Verkerk (plek 4) nieuw in de Eerste Kamer, naast de huidige senatoren Mirjam Bikker en Peter Ester. Segers wijst erop dat Verkerk ethicus is en als lid van de commissie-Schnabel advies uitbracht over de kwestie ‘voltooid leven’ - nog steeds een gevoelig thema in de huidige coalitie. ‘Het zou geweldig zijn als hij zijn expertise kan inbrengen.’

Oud-ChristenUnie-senator Egbert Schuurman noemt de uitslag, waarbij de meeste regeringspartijen verliezen en GroenLinks en Forum voor Democratie winnen ‘een aardbeving’. Hij ziet daarin ‘geestelijke leegte’. ‘Mensen switchen van het ene naar het andere. Niks bevredigt’, aldus Schuurman. ‘Baudet spreekt het hart van mensen aan, maar niet hun verstand.’ Duidelijk is in elk geval dat het kabinet haar meerderheid in de Eerste Kamer kwijt is. ‘Dat zal het ingewikkeld maken’, aldus Segers. Hij verwacht dat het kabinet nu per onderwerp afspraken met de oppositie gaat proberen te maken. ‘Ik denk niet dat er één constructieve partner zal zijn.’ In Utrecht roept hij dan ook partijen ‘links en rechts’ op mee te doen. ‘Als je wint, ben je ook verantwoordelijk.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?