Gedeputeerde Kathleen Helsen met de ruime delegatie van gemeentebesturen uit ‘Langlevegem’.© JAA

Provincie en zeven gemeenten bouwen samen aan ‘Langlevegem’: “Denk aan later, ook in je woning”

Wommelgem -

Malle, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel delen dezelfde uitdagingen op de woonmarkt. In deze gemeenten wonen steeds meer en ouder wordende mensen, ook nog eens verspreid buiten de kernen. Onder begeleiding van de provincie en IGEAN brengen ze nu een ‘inspiratiegds’ uit voor architecten en stedenbouwkundigen zodat die woningen voortaan wat meer ‘granny proof’ kunnen maken.

Jan Auman

Kwaliteitsvol wonen gaat over veel meer dan de impact van energetische en bouwkundige maatregelen voor een huis. Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor Wonen in de provincie Antwerpen, legt de vinger op de wonde.

“Tegen 2040 zal onze provincie 490.000 mensen ouder dan 65 jaar tellen. Een stijging van bijna 100.000 inwoners in vergelijking met vandaag. Als we langer leven, moeten onze gemeenten en dorpen meegroeien”, vindt Helsen.

“Dat betekent voldoende zitbanken, brede oversteekplaatsen, maar ook vernieuwende woonconcepten. Het zijn slechts enkele bouwstenen voor onze gemeenten en dorpen van de toekomst. Deze en vele andere handvaten bundelen we nu in de inspiratiegids ‘Wonen in de tijd’.”

De inspiratiegids voor Langlevegem werd voorgesteld in ’t Brieleke in Wommelgem.© JAA

Inspireren

Met de trajecten van Gewoontebreker, waarvan deze gids het sluitstuk vormt, ondersteunt de provincie Antwerpen gemeenten die een woonuitdaging willen aanpakken. De provincie wil daarbij ook inwoners sensibiliseren en de samenwerking tussen verschillende diensten versterken. “Op het einde van het traject hebben gemeenten goede en in de praktijk bruikbare instrumenten om in de toekomst verder in te zetten en om andere gemeenten mee te inspireren”, aldus Helsen.

Rik Frans (N-VA), voorzitter IGEAN dienstverlening: “Wij geloven dat dit traject een waardevolle bron zal zijn voor beleidsmakers, lokale medewerkers, burgers en alle anderen die betrokken zijn bij het vormgeven van de toekomst van wonen in onze regio. Samen kunnen we onze gemeenschappen sterker, veerkrachtiger en inclusiever maken.”

Nu bundelden alle partners verschillende verhaallijnen in een inspiratiegids voor levensloopbestendige woonomgevingen: Wonen in de tijd. Met een kaart van het fictieve dorp Langlevegem presenteren ze ontwerpvoorbeelden die bijdragen aan zo’n inclusieve woonomgeving.

Tuin

We lezen het verhaal van een jong koppel met kinderen, waarbij één van de partners na een ongeluk in een rolstoel belandt. Daarnaast is er het verhaal van een ouder koppel waarbij de kinderen uit huis zijn en de weelderige tuin een last wordt. Deze verhalen willen inwoners doen nadenken over hun huidige woonsituatie, en tegelijk handvaten aanreiken om deze situatie aan te passen aan hun nieuwe (woon-)noden.

De inspiratiegids ‘Wonen in de Tijd‘ werd samengesteld in samenwerking met Atelier Romain. De inspiratiegids is een werkinstrument om te anticiperen op een kwalitatief woningaanbod in een vergrijzende samenleving waarin mensen langer zelfstandig willen blijven wonen. Naast de inspiratiegids werd er ook een methodiek ontwikkeld voor het aanduiden van levensloopbestendige woonomgevingen en een toetskader voor levensloopbestendige woningen.

Subsidies om die aanpassingen aan je woning mee te helpen financieren, zitten niet mee in het pakket. De lokale besturen verwijzen hiervoor naar de Vlaamse aanpassingspremie voor 65-plussers.

Meer info over inspiratiegids Langlevegem

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners