Direct naar artikelinhoud

Seksuele intimidatie bij Kamerfractie GroenLinks leidt tot versneld onderzoek naar werkklimaat Binnenhof

Het eerder aangekondigde onderzoek naar het werkklimaat op en rond het Binnenhof wordt versneld uitgevoerd, na berichten in de media afgelopen week over een geval van seksuele intimidatie bij de Kamerfractie van GroenLinks.

Seksuele intimidatie bij Kamerfractie GroenLinks leidt tot versneld onderzoek naar werkklimaat Binnenhof
Beeld anp

Dat bevestigt Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. 'Wij zijn bezig met de opzet en wie het gaat uitvoeren', aldus Arib. Om het onderzoek werd voor het krokusreces van eind februari gevraagd door D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Hij wil een onderzoek naar de veiligheid op de werkvloer in zowel de Tweede Kamer als bij ministeries.

Sjoerdsma: 'Het is vooral ook belangrijk of mensen weten waar ze terechtkunnen als ze een klacht hebben. We zien dat het aantal meldingen verdubbelt zodra er publiciteit is over #MeToo. Kennelijk is er nog altijd veel schroom om met klachten naar buiten te treden. Terwijl ik vind dat de overheid, als een van de grootste werkgevers, een voorbeeldfunctie heeft.'

Afgelopen week bleek dat de Tweede Kamerfractie van GroenLinks een jonge medewerker heeft ontslagen na een klacht over seksueel overschrijdend gedrag jegens een stagiaire.

Nadat zij haar beklag had gedaan over zijn gedrag en hij berouw toonde, kreeg de man in december aanvankelijk een 'laatste waarschuwing'. Later deze winter gaf hij er volgens de partij 'door zijn houding en communicatie' onvoldoende blijk van dat hij die waarschuwing had begrepen en kwam het alsnog tot ontslag.

Dat bleek uit een vonnis in de ontslagzaak door de rechtbank in Den Haag. Het ging mis in de nacht na het fractie-kerstdiner op 18 december. Een groep collega's ging daarna nog de stad in. Omdat er op een zeker moment geen treinen meer reden, bood de man - bij de fractie in dienst als junior-voorlichter - haar een overnachtingsplek aan. Hij zou haar daarna tijdens de wandeling naar zijn huis 'meerdere keren hebben proberen te zoenen en aan te raken', hoewel zij al bij de eerste poging liet blijken dat zij daar niet van gediend was.

Vervolgens liet de man haar alleen achter in de stad, terwijl zij inmiddels haar tas en haar portemonnee kwijt was en dus geen taxi kon nemen. De vrouw beklaagde zich de volgende dag bij de vertrouwenspersoon van de fractie.

Daarop volgde de waarschuwingsbrief van de personeelsadviseur, waarin wordt gesproken van 'aanranding' van een collega. 'De fractie wil en moet haar medewerkers een veilige werkomgeving bieden en door jouw gedrag heb je een collega vooralsnog die veiligheid ontnomen.'

Het vonnis sprak zich niet uit over het incident zelf, maar bekrachtigde het ontslag wegens een 'verstoorde arbeidsverhouding'.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid riep eind vorig jaar op iedereen die slachtoffer is van seksuele intimidatie aangifte te doen bij de politie. Een aparte instantie voor meldingen, waarvoor Pieter van Vollenhoven van de stichting Maatschappij en Veiligheid had gepleit, vond hij niet nodig. 'We hebben al een uitstekend justitieel opsporingsapparaat', aldus Grapperhaus.