© Photo News

Inspectie Financiën geeft negatief advies voor aanpassingen boswetgeving

De Inspectie van ­Financiën formuleert scherpe ­kritiek over twee aanpassingen aan de boswetgeving die Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) doorvoert. Dat schrijft De Standaard dinsdag.

De eerste aanpassing houdt in dat de bossen van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) altijd toegankelijk zijn voor het publiek, tenzij anders vermeld. Tot voor kort was dat andersom. Dat is volgens de Inspectie een “te voluntaristische maatregel” die “nefast kan zijn voor de bescherming van kwetsbare biotopen”.

Daarnaast wil Schauvliege de subsidies verhogen voor bebossing ter compensatie van ontbossing elders. De Inspectie zegt niet alleen dat de verhoging niet zal volstaan, maar ook dat er bij een gelijk aantal middelen minder betoelaagde dossiers zullen zijn.

Schauvliege reageert op de eerste kritiek onder meer met de boodschap dat het ANB voor de toegankelijkheid van zijn bossen “verantwoorde keuzes” kan maken. Ze spreekt ook tegen dat er minder dossiers zullen betoelaagd worden.

Na het negatief advies is Schauvliege in beroep gegaan bij minister Bart Tommelein (Open Vld). Ze kreeg groen licht en op 22 december heeft de Vlaamse regering de beslissing genomen.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer