© Chretien Paesen

Op bezoek bij een jeneverstoker

De tweejarige Hasseltse stokerij Vanderlinden mag als enige in Limburg het predicaat ‘Ambachtelijk’ voeren. Op de Dag van de Ambachten ontving Olivier Vanderlinden tientallen nieuwsgierigen en leidde hen rond in zijn tweejarige distilleerderij en stokerij.

Chretien Paesen

Vanderlinden verkreeg als enige jeneverstoker in Limburg de titel ‘Ambachtelijk’. “Het heeft te maken met een hele resem voorwaarden, regels en verplichtingen”, aldus Vanderlinden. “Maar ik ben er best fier op om uitgerekend in Hasselt de enige te zijn.”

Momenteel produceert Vanderlinden een 12-tal jenevers en 4 moutwijnen. In de voormalige koeienstal van zijn overgrootouders staat nu een blinkende koperen en roestvrije installatie waar Olivier maar niet over uitgepraat komt. De opslagvaten liggen in de voormalige paardenstal waar het boerenpaard Felix jarenlang in gestaan heeft.

De eerste Vanderlinden jenever was een ‘Jonge’ want die moest klaar zijn voor de jeneverfeesten van 2017. Oude jenevers moeten minstens één jaar en één dag oud zijn en daar raakte de eerste ‘Jonge’ nog net niet aan. De jenevers van Vanderlinden worden gemaakt op basis van bio-granen die onder meer van Herkenrode afkomstig zijn. Zij bevatten minstens 15% 1 jaar gelagerde moutwijn.Tijdens en na de rondleiding moet er uiteraard geproefd worden. “Het is de enige manier om kennis te maken met onze ambachtelijke jenevers, moutwijnen en gin”, aldus stoker Vanderlinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer