Dag van de Belgische mode: tien nieuwigheden om te ontdekken

Op vrijdag 19 oktober vieren we de dag van de Belgische mode. Nog geen stuks uit eigen land in je kast liggen? Dan is dit het uitgelezen moment om er werk van te maken. Tien tips - van nieuwe merken tot nieuwigheden van gevestigde waarden - om te leren kennen.

vwh

Lize Feryn voor CKS

Actrice en model Lize Feryn heeft de handen in elkaar geslagen met het Belgische CKS. Ze ontwierp een op Afrika geïnspireerde collectie, waarvoor het idee ontstond toen ze in Kaapstad verbleef. Verwacht je aan feestelijke, vrouwelijke stuks met een vleugje boho. De collectie is online verkrijgbaar vanaf 30 oktober. Vanaf 8 november hangt ze in de winkels.

www.cks-fashion.com

Feets bij Binoche

Het label van eigen bodem bestaat al twintig jaar en viert het jubileum met een speciale collectie die de naam vint- age meekreeg. Daarmee verwijst het naar vingt (vint) ans (age). De lijn bestaat uit vijf modellen in zes kleuren, voorgesteld door onder meer styliste Farah El Bastani en nog enkele andere innoverende locals. Te koop vanaf 225 euro.

www.binoche.be

Yoga à la Play Pauze

Actrice Hilde De Baerdemaeker heeft in samenwerking met ontwerpster Katrien Smets een yogalijn ontworpen. De collectie kreeg de naam PlayPauze mee en bevat veel zwarte en grijze stuks die je - letterlijk - alle vrijheid geven om nieuwe houdingen uit te proberen als je even pauze neemt van de hectische wereld om je heen. Vanaf 49 euro. Verkrijgbaar bij A.S. Adventure en JUTTU.

www.playpauze.be

De sneakers van Tutu Chic

Ontwerpster Freya Poppe pakt uit met een gloednieuwe sneakercollectie, die is onderverdeeld in drie modellen: Universe, Love en Jungle Journey. Het eerste model is versierd met een planeet aan de achterkant, het tweede met een opvallend hartje en het derde bestaat in zebraprint. Alle schoenen kwamen tot stand in haar atelier in Italië. Kostprijs: 179 euro.

tutuchic.be

De eerste schoenen van Christian Wijnants

De Belgische topontwerper ontwerpt al jaren schoenen, exclusief voor zijn defilés. In het najaar van 2018 lanceert hij zijn eerste volwaardige schoenencollectie, die variaties op zijn favoriete schoeisel uit eerdere collecties combineert met een reeks nieuwe ontwerpen. Alle creaties knipogen naar Perzië en het Midden-Oosten. Vanaf 425 euro.

www.christianwijnants.com

Nona

Anona van der Linde staat bekend om haar handtassen die geïnspireerd zijn op principes uit de Japanse esthetiek. Dat vertaalt zich in het gebruik van contrasten, zoals een mix tussen zacht en ruw, complex en eenvoudig, bescheiden en stoer. Deze winter voegt ze twee nieuwe tinten aan de collectie toe: matcha green en lava red. Vanaf 175 euro.

nonahandbags.com

Het dialect van JBC

De Belgische modeketen zegt het met… dialect. Zolang de voorraad van de nieuwe ‘Family Stories’-collectie strekt, zijn truien beschikbaar met quotes in het Antwerps, Limburgs, Oost-Vlaams en sappig West-Vlaams. Het schrift werd bewust fonetisch gehouden om buitenstaanders te kunnen laten meegenieten (of iets bij te leren). Kostprijs: 24,99 euro.

www.jbc.be

Juwelen met een Japans tintje

Een andere ontwerpster met een hart voor Japan is Magali Pinchasi. In haar nieuwe juwelenlijn focuste de Antwerpse zich op bedeltjes in de vorm van Japanse tekens. Zo heb je de keuze tussen een teken met de betekenis: live, love, laugh, dream en happiness. Te koop in zilver of verguld goud voor 80 euro per sieraad.

www.be-bymagalipinchasi.com

Imprevu

Dit is het merk van de Luikse Justine God, die probeert om fun, vintage en sportief weer te geven in haar ontwerpen. Dit najaar plaatst ze de kleur rood in de kijker, waarmee ze een vrolijke toets wil brengen in de donkere wintermaanden. De kleur gaat perfect samen met de andere designs uit de lijn, die in België al in meer dan zeventig boetieks wordt verkocht.

www.imprevubelgium.com

Emely Van Impe

Strak, grafisch, origineel en uiterst modieus: zo kan je de truien van de ontwerpster Emely Van Impe het best omschrijven. Hou het zwart-wit of ga voor veel kleur met het breiwerk. De ontwerpster maakt ook sjaals waarmee je de show steelt. Alle limited creaties zijn te bewonderen op mooie foto’s op haar site. Reken op zo’n 250 euro voor een trui, 80 euro voor een sjaal.

emelyvanimpe.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer