Direct naar artikelinhoud
Politiek

Wie onderhoudt Rob Van de Velde tijdens zijn 'ontluizing'?

Rob Van de Velde is niet de eerste politicus die zich verslikt in de combinatie van politiek en bedrijfsleven.Beeld BELGAIMAGE

Mag een politicus zomaar overstappen naar het bedrijfsleven? Na de carrièrewending van Rob Van de Velde (N-VA) pleit de oppositie voor een strenge ontluizingsperiode, maar dat is niet evident. "We willen niemand broodroven", zegt N-VA.

Voormalig Antwerps schepen van stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) werd een maand na zijn ontslag zelfstandig consultant. Hij verleent nu strategisch advies op het vlak van vastgoedontwikkeling, stedenbouw en onroerend goed. Een carrièrewending die wettelijk is toegestaan, maar ethische vragen oproept.

Van de Velde is niet de eerste politicus die zich verslikt in de combinatie van politiek en bedrijfsleven. Zo werd Johan Vande Lanotte (sp.a) ervan beschuldigd dat hij als minister miljoenen euro's subsidies toekende aan groenestroombedrijf Electrawinds, waar hij nadien voorzitter werd. In Koksijde was Marc Vanden Bussche (Open Vld) tegelijk burgemeester en bouwpromotor. En voormalig Oost-Vlaams gedeputeerde Geert Versnick (Open Vld) liet zijn brunch sponsoren door projectontwikkelaars.

Sp.a, Groen en PVDA maken zich zorgen over die verstrengeling. Zij pleiten voor een strikte ontluizingsperiode om belangenvermenging tegen te gaan. Een Europees commissaris moet bijvoorbeeld ook twee jaar 'afkoelen' voordat hij een privémandaat kan opnemen. De groenen pleiten voor een periode van 18 maanden, de socialisten voor 2 jaar. PVDA gaat voor 2 jaar op lokaal niveau en 3 jaar in de nationale politiek.

Johan Vande Lanotte (sp.a) werd er ooit ervan beschuldigd dat hij als minister een miljoenensubsidie toekende aan Electrawinds, waar hij nadien voorzitter werd.Beeld Eric de Mildt

Betalen de gemeenten?

"Interessant, maar zeker op lokaal niveau niet evident", zegt Filip De Rynck, hoogleraar bestuurskunde (UGent). "Je kunt mensen moeilijk droogleggen als hun politiek mandaat afloopt. Tijdens de ontluizingsperiode moet je hen dus doorbetalen, zoals dat op Europees niveau gebeurt. Maar welke gemeente heeft daar de centen voor?"

N-VA vindt een strikte ontluizingsperiode onhaalbaar. "Wij zijn voorstander, maar er moet wel een realistische balans worden gevonden", zegt woordvoerder Joachim Pohlmann. "We willen vermijden dat er exuberante uittredingsvergoedingen moeten worden uitbetaald omdat ex-politici nergens aan de bak geraken. Bovendien willen we niemand broodroven. Consultancy-opdrachten moeten mogelijk blijven."

Wat Van de Velde doet, wil N-VA dus niet verbieden. "Hij doet puur aan consultancy op zelfstandige basis. Dat zou voor ons buiten het kader van een eventuele ontluizingsperiode vallen", duidt Pohlmann. Wel moet Van de Velde de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen om de schijn van belangenvermenging te vermijden. "Hij is sowieso gebonden aan de wetgeving rond beroepsgeheim en handel met voorkennis."

Voormalig Oost-Vlaams gedeputeerde Geert Versnick (Open Vld) liet zijn brunch sponsoren door projectontwikkelaars.Beeld BELGA
Sp.a, Groen en PVDA maken zich zorgen over de verstrengeling van privé en politiek. Zij pleiten voor een strikte ontluizingsperiode om belangenvermenging tegen te gaan

Deontologische code?

Persoonlijke deontologie, dat is de oplossing van Open Vld. De liberalen willen niet weten van een algemene code die bepaalt wat politici na hun mandaat doen. "Wie een mandaat bekleedt, moet de kans krijgen om elders aan de slag te gaan. Iedereen moet voor zichzelf die afweging maken", klinkt het. De liberalen wijzen net als N-VA naar de kost van hoge ontslagvergoedingen.

En CD&V? Die partij vindt transparantie belangrijker dan een deontologische code. "We moeten opletten dat een lokaal mandaat aantrekkelijk blijft", zegt woordvoerder Steffen Van Roosbroeck. "Als je schepen wordt in een kleine gemeente, dan doe je dat meestal niet voor het geld. Vandaar onze raad: wees transparant in je lokale besluitvorming."

In Antwerpen had Van de Velde een informeel gesprek over zijn nieuwe job met de stadssecretaris. CD&V vraagt zich af waarom hij die carrièrewending niet meedeelde aan de gemeenteraad. "Dan had die haar controlefunctie kunnen uitoefenen", klinkt het.

N-VA vindt een strikte ontluizingsperiode onhaalbaar. 'We willen vermijden dat er exuberante uittredingsvergoedingen moeten worden uitbetaald omdat ex-politici nergens aan de bak geraken'

Transparantieregister?

Van de Velde vindt dat hij zo transparant mogelijk is geweest. Een mededeling aan de gemeenteraad was daar niet voor nodig. "Ik heb dit al een jaar geleden aangekondigd", benadrukt hij. "Bovendien zijn mijn plannen verschenen in het Staatsblad."

Volgens De Rynck is transparantie de beste garantie op een propere politiek. "Wie de lokale politiek transparant genoeg maakt, voorkomt dat mensen hun politieke functie misbruiken." In dat opzicht pleit oppositiepartij Groen voor de oprichting van een transparantieregister, waarin alle contacten tussen het schepencollege en projectontwikkelaars worden opgenomen.

In Koksijde was Marc Vanden Bussche (Open Vld) tegelijk burgemeester en bouwpromotor.Beeld BELGA