‘Emotionele staking’ bij MIVB na agressie tegen controleurs, directie belooft veiligere werkomgeving

Een jeugdbende heeft zondagavond drie controleurs van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB aangevallen. Die liepen daarbij verwondingen op en moesten naar het ziekenhuis. “Schandalig, we gaan het hier niet bij laten”, klinkt het bij de MIVB. Er volgde maandagochtend een ‘emotionele staking’, de direct belooft na overleg met de vakbonden een veiligere werkomgeving.

bs, gjs, rdb, wver

De controleurs waren zondagavond aan het werk toen ze rond 21 uur aangevallen werden door een groep jongeren aan de metrohalte in de Anderlechtse probleemwijk Peterbos. “Het is nog onduidelijk wat de aanleiding was, maar ze zijn wel degelijk aangevallen”, bevestigt MIVB-woordvoerder Guy Sablon. “Ze waren aan het werken en stonden in uniform aan de halte. De jongeren hebben hun tablets afgepakt en gestolen, maar ze hebben de controleurs er ook mee verwond. Eén van hen heeft de tablet tegen de slaap gekregen, een collega werd ermee onder zijn oog gemept. Ze zijn alle drie naar het ziekenhuis gebracht.”

De MIVB bereidt een klacht voor tegen de aanvallers. “Dit is schandalig en we nemen het dan ook heel ernstig”, aldus Sablon. “Het is al even geleden dat er nog agressie van deze omvang was tegen controleurs, dus we gaan dit niet zomaar laten passeren.” De politie van Anderlecht bevestigt bij Sudpresse dat er een onderzoekt loopt, maar heeft nog geen verdachten opgepakt.

De controleurs van de MIVB hebben als reactie maandagochtend het werk neergelegd. De bussen, trams en metro’s rijden wel volgens hun normale schema. De politie staat intussen in voor de beveiliging van het MIVB-netwerk.

Pepperspray en radio

De vakbonden en de MIVB-directie beëindigden maandagavond hun overleg nadat ze tot een akkoord kwamen om maatregelen te treffen. Ze willen voortaan extra inzetten op een veiligere werkomgeving voor het personeel. Zo zal de MIVB een aanvraag doen voor het gebruik van pepperspray bij Binnenlandse Zaken en zouden de geplande opleidingen zelfverdediging er nu sneller moeten komen.

“We zullen aan Binnenlandse Zaken vragen of onze mensen pepperspray mogen dragen”, zegt MIVB-woordvoerder Guy Sablon. “Daarnaast gaan we alle veiligheidsmedewerkers uitrusten met een radiotoestel. Momenteel dragen sommigen zo’n toestel, maar niet iedereen. We zullen die morgen al bestellen. Bovendien zullen we een opleiding zelfverdediging die al voorzien was, vervroegd laten aanvatten. Er moest ook nog een viertal mensen aangeworven worden. Dat zal versneld gebeuren.”

© BELGA

“Dringend nood aan échte snelrechtprocedure”

Volgens N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh maakt dit incident pijnlijk duidelijk dat er dringend nood is aan een échte snelrechtprocedure. “Dit soort zaken moeten veel sneller voor de rechtbank gebracht worden én er moeten zwaardere straffen worden uitgesproken”, klinkt het.

Van Vaerenbergh vraagt een krachtig signaal: “Snelrecht is noodzakelijk voor een geïntegreerd lik-op-stuk-beleid van politie en justitie en om een gevoel van straffeloosheid te vermijden dient er kordaat te worden opgetreden.” Ze pleit er ook voor dat de straffen voldoende zwaar en afschrikwekkend zijn. “Wanneer het kort en klein slaan van winkels, plunderen en het in brand steken van wagens bestraft wordt met enkel werkstraffen, dan is dit een signaal dat Brusselse jeugdbendes en relschoppers alleszins niet op betere gedachten zal brengen”, meent het N-VA-Kamerlid.

Brussels parlementlid voor het Vlaams Belang, Dominiek Lootens, wijst erop dat de Anderlechtse wijk al langer bekendstaat als een probleemwijk. Hij verwijst naar een artikel in Het Nieuwsblad over hoe politiemensen in de wijk steevast worden aangevallen door jongeren. De Anderlechtse burgemeester noemt hen in het artikel ‘kleine boefjes’. “Nochtans is dit soort van gratuit en zwaar geweld wel veel meer dan wat deugnieterij, en zou een sterker signaal vanwege de burgemeester meer dan gewenst zijn”, vindt Lootens.

Het Vlaams Belang vraagt dat er met harde hand zou worden opgetreden tegen de bendes die de wijk onleefbaar maken. “Een vaste wijkpost met 20 agenten, zoals aangekondigd, is een goed begin. Het wordt echter ook hoog tijd dat de Brusselse parketten ook hun verantwoordelijkheid opnemen”, luidt het. Hij dringt er bij Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) op aan dat de controles in de genaamde ‘hete wijken’ nog worden opgevoerd.

LEES OOK. Op stap in de gevaarlijkste wijk van het land: waar de politie potten mayonaise naar het hoofd gegooid krijgt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen