Celstraf voor man die hulpvaardige agenten aanviel en bedreigde: “Mensen reageren steeds agressiever tegen de politie”

© ptb

Een man (27) uit Staden is gisteren door de Ieperse rechter veroordeeld tot achttien maanden cel en een boete van 1.000 euro, waarvan de helft effectief. Hij krijgt de straf onder meer voor agressief gedrag tegen agenten die zijn zelfmoordpoging probeerden te verhinderen.

Thijs Pattyn

“De man trok me plots bij het haar, greep mijn dienstwapen en riep: Als ik ga, gaan jullie met mij mee.” Dat vertelt politie-inspecteur Jonas Crombez (23), die zich samen met zijn collega burgerlijke partij had gesteld tijdens het proces. “Ik werd even in het ziekenhuis opgenomen met een gekneusde duim, een buil en schaafwonden”, zegt Crombez. “Maar de woorden van die man waren het ergste. Mensen stellen zich tegenwoordig meer en meer negatief op tegenover de politie.”

Gisteren werd ook een 23-jarige man uit Staden veroordeeld tot zeven maanden cel en een boete met uitstel voor opzettelijke slagen en weerspannigheid ten aanzien van een agent. Een 42-jarige man uit dezelfde gemeente riskeert een celstraf van zes maanden en een boete voor smaad en slagen.

Enorm kwetsend

“Ik werk al 32 jaar bij de politie”, vertelt wijkinspecteur Patrick Herman (58), een paar jaar geleden nog het gezicht van een sensibiliseringscampagne tegen geweld. “Vroeger respecteerde mensen het uniform, nu zijn ze mondiger. Verbaal geweld kan enorm kwetsend zijn. Veel mensen denken: Jullie zijn agenten en moeten maar incasseren, daarvoor zijn jullie opgeleid. Gelukkig is de opvang van agenten enorm geëvolueerd.”

Dat bevestigt Luc Deryckere, korpschef van de politiezone Arro Ieper. “We proberen onze mensen weerbaarder te maken tegen verbaal geweld, onder meer met opleidingen over geweldbeheersing. Via training in het gebruik van pepperspray, wapenstokken en vuurwapens kunnen agenten een fysiek conflict ontmijnen.”

Collegiale opvang

“Onlangs nog hebben we aandacht besteed aan collegiale opvang. Zo’n tien vrijwilligers van onze politiezone kregen extra begeleiding om collega’s op te vangen.”

“Ondanks bepaalde negatieve ervaringen doe ik mijn job nog graag”, vertelt Jonas Crombez. “Ik trek me op aan de vele tussenkomsten waarbij ik mensen echt kon helpen en waarvoor ik veel dankbaarheid kreeg.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be