De lopers van de 10 Miles in 2023.
Foto: Belga

Met de 10 Miles in het vooruitzicht: zo bereiden sporters zich het best voor op aprilse grillen

Deze zondag maken 40.000 dappere lopers zich op voor een recordeditie van de 10 Miles in Antwerpen. Maar na een week vol aprilse grillen zijn ook de weersvoorspellingen voor dit weekend niet al te best. Hoe kunnen sporters zich voorbereiden op lage temperaturen, regen of zelfs hagel? En wat moet je doen bij onderkoeling?

Het was afzien woensdag in de wielerwedstrijd de Waalse Pijl. De renners moesten vechten tegen hagel, wind, regen en zelfs sneeuw. Uiteindelijk won de 27-jarige Stephen Williams de wedstrijd.

"Williams had zich het beste aangekleed. Hij had handschoenen, een muts, lange mouwen en lange beenstukken",Ā zegt sportarts Tom Teuglingkx in De Wereld Vandaag op Radio 1. "Het is belangrijk om je voldoende tegen het koude weer te beschermen."

Onderkoeling is een reƫel risico bij het sporten

Sportarts Tom Teuglingkx

Deze zondag liggen de temperaturen tussen 8 en 12 graden. Het gaat ook op sommige plekken regenen. Geen gunstige weersvoorspellingen voor de 2 grote sportevenementen zondag: Luik-Bastenaken-Luik en de 10 Miles in Antwerpen.

"Als je benen koud worden, kan je niet goed meer presteren", zegt Teuglingkx. "Onderkoeling is een reĆ«el risico bij het sporten, zeker als je je niet opnieuw kan opwarmen. Je krijgt koude voeten, koude handen en je begint te rillen. Bij extreme omstandigheden kan het een gevaarlijke situatie zijn voor je hart, je organen en je hersenen."Ā 

Beluister: het gesprek met sportarts Tom Teuglingkx in De Wereld Vandaag

Draag de juiste kleding

"De juiste kleding is heel belangrijk", legt Teuglingkx uit. "Je mag je niet te warm aankleden, want dan word je nat van je eigen zweet en daar kan je ook van afkoelen. Het is een evenwicht zoeken tussen niet te warme en niet te koude kledij. De bovenste laag is best een laag die wind en water tegenhoudt. Je kan daar tegenwoordig heel geschikte kleding voor kopen."Ā 

Als je onderkoeld bent, is het eigenlijk al te laat

Sportarts Tom Teuglingkx

"Draag al van bij de start de juiste kleding. Als je onderkoeld bent, is het eigenlijk al te laat", gaat Teuglingkx verder. "Voor de 10 Miles zal het misschien niet zo'n groot probleem zijn. Het wordt 12 graden, dat is een beetje op het randje. Als het droog blijft, zal het wel okƩ zijn. Maar als het nat is, kan het wel een probleem zijn."

Blijf droog

Volgens Teuglingkx is dan ook vooral de combinatie van koud en nat weer lastig. "Je kan perfect sporten als de temperaturen rond het vriespunt liggen. Maar als het sneeuwt of regent, heb je een probleem. Dat moet je echt vermijden. Al is dat natuurlijk niet makkelijk in de buitenlucht. Zeker als je langdurig gaat sporten, moet je jezelf proberen beschermen. Je kan bijvoorbeeld gebruikmaken van een goed regenjasje".Ā 

Drink en eet genoeg

"Bij koude temperaturen vergeten we soms te eten, maar voldoende eten en drinken is heel belangrijk", benadrukt Teuglingkx. "Als het koud is, verlies je sneller vocht en is er meer risico op dehydratatie".Ā 

Bij onderkoeling: zoek warmte op

"Als je toch onderkoeld raakt, moet je jezelf zo snel mogelijk weer opwarmen", waarschuwt Teuglingkx. Het is belangrijk om warmere oorden op te zoeken zoals een warme douche, een warme drank of een warme huiskamer. Op de 10 Miles zullen genoeg dekentjes en warme dranken aanwezig zijn."

Meest gelezen