© hbvl

“Snelle diagnose is van levensbelang”

De campus Sint-Jan van het Ziekenhuis Oost-Limburg heeft een PET-CT scanner in gebruik genomen. Dat betekent dat de wachttijd voor de diagnose van Limburgse patiënten, die mogelijk kanker hebben, teruggebracht kan worden van drie weken tot minder dan één week. Zeven jaar geleden nam Jessa de eerste PET-CT scanner in gebruik. Beide toestellen worden in gezamenlijk beheer gebruikt.

Chris NELIS

“Voor patiënten bij wie een vermoeden is van kanker, is het ontzettend belangrijk om zo snel mogelijk een exacte diagnose te krijgen”, zegt dokter Olivier Drieskens van het ZOL. “Aan de hand daarvan kan een eventuele therapie worden bepaald en opgestart. Momenteel is de wachttijd voor zo’n scan tot drie weken. Dat komt omdat er tot begin deze maand maar één PET-CT scanner in onze provincie was. Namelijk in het Jessa Ziekenhuis.”

Goed nieuws

Inmiddels heeft ook het Ziekenhuis Oost-Limburg zo’n toestel in gebruik genomen en er ook de nodige erkenning voor gekregen. “Dat is ontzettend goed nieuws voor de patiënten”, gaat dokter Drieskens verder. “De wachttijd zal zo teruglopen tot minder dan een week. Voorlopig heeft de daling zich al ingezet. En we verwachten dat de achterstand binnen enkele maanden helemaal is ingehaald. Bovendien, hoe sneller de juiste diagnose gesteld wordt, hoe sneller een juiste therapie kan worden opgestart. Voor sommige mensen kan dit van levensbelang zijn. Ook voor mensen bij wie het gezwel uiteindelijk goedaardig blijkt, is het belangrijk om dat zo snel mogelijk te weten. Met die PET-CT scan kunnen we letsels heel precies detecteren en lokaliseren. Dat wil zeggen dat het ook een toegevoegde waarde heeft bij de behandeling. Die kan dan nauwkeuriger en efficiënter verlopen.”

De PET-CT in het ZOL is de tweede in de provincie. “In 2010 heeft Jessa het eerste toestel in dienst genomen”, gaat dokter Drieskens verder. “Inmiddels is het aantal onderzoeken verdubbeld. Dat is ook de reden waarom de wachttijden almaar langer worden. Beide PET-CT scans worden beheerd vanuit het Limburgs PET-Centrum, niet te verwarren met het Limburgs Oncologisch Centrum. Het is dan ook niet eigen aan één of nu twee ziekenhuizen, maar staat ten dienste van alle Limburgse ziekenhuizen. De komst van een tweede PET-CT is dan vooral ook goed nieuws voor Limburg. Al nemen we ook wel patiënten van buiten de provincie aan.”