Direct naar artikelinhoud
Bellen metHans Vandeweghe

Hans Vandeweghe: ‘Union heeft tijdens de derby zijn identiteit helemaal verloochend’

Hans Vandeweghe: ‘Union heeft tijdens de derby zijn identiteit helemaal verloochend’
Beeld Bob van Mol - Photo News

Club Brugge is de nieuwe leider in de Champions’ play-offs na winst tegen Antwerp (1-2). ‘Om kampioen te spelen is niet alleen goed voetbal nodig. Club zit in de hoek waar het geluk valt’, zegt sportjournalist Hans Vandeweghe.

Club Brugge heeft de Europese nederlaag tegen Fiorentina doorgespoeld en is naar de kop van het klassement gesprongen. Een verdiende overwinning?

“In alle eerlijkheid had tegen Antwerp ook een gelijkspel gekund. Om kampioen te spelen is niet alleen goed voetbal nodig. Club zit in de hoek waar het geluk valt. En geluk moet je afdwingen. Dat doet blauw-zwart door niet voor eigen goal te spelen.

“Nochtans is Club niet onoverwinnelijk, kijk maar naar de wedstrijd tegen Fiorentina. Volgens mij heeft Brugge zich op de nationale competitie geconcentreerd vanwege een eenvoudige reden: het levert de ploeg meer geld op. In de UEFA Champions League kunnen ze minstens 30 miljoen op de rekening bijschrijven. Winst in de Conference League zou maar 4 miljoen opbrengen.”

Voor de play-offs had niemand dit resultaat van Club verwacht. Is de remonte de verdienste van trainer Nicky Hayen?

“Club heeft een onwaarschijnlijk parcours afgelegd. Voor de play-offs stonden ze negentien punten achter. Na de halvering zijn de andere ploegen beginnen te sukkelen. Maar ook dat is het geluk van de kampioen. Drie wedstrijden voor het einde staat Club bovenaan.

“Misschien heeft de ploeg meer te danken aan het vertrek van Ronny Deila dan aan de komst van Nicky Hayen. Toch is Hayen het soort trainer dat bij Brugge past. Het motto van blauw-zwart is ‘bluvn goan’. Die onverzettelijkheid zagen we in Hayen als speler, maar nu ook als trainer. Natuurlijk beschikt Club over zeer goede spelers: ze hebben de beste kern van België. Hayen weet hoe hij het team moet laten voetballen. Club heeft de spelers, de conditie en zit in de flow.”

Blauw-zwart had eerder veel kritiek op de puntendeling na de reguliere competitie. Was die terecht?

“Club Brugge heeft door de halvering nog nooit een titel verloren en nu hebben ze er mogelijk een aan te danken. Ze moeten hun mond houden en erkennen dat het een zeer goede competitieformule is. De winst is hun gegund. Ze hebben bij momenten het beste voetbal laten zien, maar die mogelijke titel hebben ze te danken aan de formule. Ze hebben hun lot in eigen handen met nog wedstrijden tegen Union, Anderlecht en Cercle.”

De Brusselse derby tussen Anderlecht en Union eindigde op een gelijkspel. Union had zich nochtans herpakt.

“Union heeft tijdens de derby zijn identiteit helemaal verloochend. Ze hebben de bal aan Anderlecht gelaten in de hoop met hun snelle jongens de slomere verdedigers van Anderlecht te kunnen aftroeven. Dat is helemaal niet het spel van Union en draaide niet goed uit. Anderlecht speelde iets beter voetbal, maar uiteindelijk was het een typisch gelijkspel. Beide teams konden gewonnen hebben.

“Ook noemenswaardig aan de partij was de blessure van Jan Vertonghen. Anderlecht heeft nu na Anders Dreyer, Kasper Schmeichel en Thorgan Hazard opnieuw te kampen met een speler in de lappenmand. Dat begint veel te worden. Vertonghen is in de opbouw zeer belangrijk, dat zal nog een verschil maken.”

Drie speeldagen voor het einde kunnen we stilaan terugblikken. Wie is voor jou de ontgoocheling van de play-offs?

“Twee teams hebben me ontgoocheld. In mindere mate heeft Union het laten afweten, maar vooral Genk heeft een vreemd parcours afgelegd. Ze stonden er goed voor, maar worden nu overal weggespeeld. Dat heeft mogelijk te maken met de geruchten rond het vertrek van trainer Wouter Vrancken naar Gent. Mocht dat kloppen, kan dat nog een dingetje worden. Mogelijk moeten Genk en Gent strijden voor de laatste Europese plaats.”

Donderdag is het tijd voor de bekerfinale tussen Union en Antwerp. Wie heeft de beste kaarten op zak?

“Antwerp was tot dit weekend slecht bezig. Union had zich opnieuw herpakt, tot de wedstrijd tegen Anderlecht. Eerder hebben de Brusselaars Antwerp al tweemaal kunnen verslaan, maar dat wil niets zeggen. Geen van de vorige wedstrijden is van belang: beide ploegen kunnen de beker nog steeds mee naar huis nemen. We hebben al de gekste dingen gezien tijdens de finale.

“De beker blijft voor beide ploegen de snelste weg naar Europa en dan meteen de UEFA Europa League, waar meer geld te verdienen valt vergeleken met de Conference League. Weliswaar staat er voor Antwerp meer op het spel. Ze zijn op dit moment het minst zeker van een Europese ticket.”

Helemaal onderaan in de eerste klasse is het verhaal van Eupen na acht jaar uitgeschreven. Zal dat een gemis zijn?

“Eindelijk! Ze hebben zichzelf al een paar keer op miraculeuze manier gered van de degradatie. Ook veel ploegen zijn ze liever kwijt dan rijk. Spelen in Eupen is de verste verplaatsing in het land. Er voetballen is allesbehalve fijn door het koude en kille stadion. Bovendien stond er nauwelijks iemand aan de zijlijn. Het is een rare ploeg in Qatarese handen en het lelijke eendje van het Belgische voetbal.”

Stand Champions’ play-offs

1. Club Brugge (45 punten)

2. Anderlecht (43 punten)

3. Union (42 punten)

4. KRC Genk (34 punten)

5. Cercle Brugge (33 punten)

6. Antwerp (29 punten)