N-VA-voorzitter Bart De Wever deed vandaag de plannen uit de doeken
Foto: Belga

Meer mensen aan het werk, geen indexering van uitkeringen en minder opvang voor asielzoekers: zo wil N-VA miljarden besparen

Werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd, indexsprongen voor uitkeringen, leeflonen en de hoogste pensioenen, en minder opvangplaatsen voor asielzoekers: het zijn slechts enkele voorstellen waarmee N-VA het begrotingstekort wil terugdringen.

Het huidige begrotingstekort van 27 miljard euro dreigt bij ongewijzigd beleid op te lopen tot 45 miljard euro of 6,4 procent van het bruto binnenlands product in 2029. Die budgettaire toestand is "onhoudbaar" en "dramatisch", aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever. 

Om tegen 2029 opnieuw aan te knopen met de Europese begrotingsregels (tekort van maximaal 3 pct bbp) heeft de partij een budgettair plan uitgestippeld. Extra belastingen zijn voor N-VA niet aan de orde, dus wil de partij stevig besparen. Tegen 2029 11,8 miljard euro in de sociale zekerheid en 3,7 miljard euro op de overheid zelf.

Die inspanningen moeten wel toelaten dat de kloof tussen werken en niet-werken groter wordt dan 500 euro.

Besparen op de sociale zekerheid

Hoe bespaar je op de sociale zekerheid? Onder meer door meer mensen aan het werk te zetten, langdurig zieken of ambtenaren die met medisch pensioen zijn bijvoorbeeld.

Daarnaast wil N-VA de werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd en pleit de partij voor indexsprongen voor de uitkeringen en leeflonen. Concreet wil dat zeggen dat de uitkeringen en leeflonen bij een komende indexering niet zouden meestijgen.

“Dit thema komt ook terug in De Stemtest. Geef hieronder je mening en kom te weten welke partij denkt zoals jij:”

Met ook een indexsprong op de allerhoogste pensioenen (boven de 3.500 euro) wil de partij ook de pensioenen betaalbaar houden. De perequatie (de koppeling van de ambtenarenpensioenen aan de ambtenarenlonen, red.) mag wat N-VA betreft dan weer op de schop en de pas voorgestelde pensioenbonus mag teruggeschroefd worden. 

Wat de gezondheidszorg betreft, maakt de partij zich sterk dat ze niet zal snoeien, maar dat het groeipad "realistisch" moet zijn.

Asielzoekers en nieuwkomers

Ook bij nieuwe Belgen valt geld te rapen, vindt N-VA. De partij wil nieuwkomers pas na 5 jaar toegang geven tot een leefloon, dat is een minimuminkomen voor mensen die over onvoldoende bestaansmiddelen beschikken. Op dit moment heeft iedereen die legaal in ons land verblijft en te weinig bestaansmiddelen heeft recht op zo'n leefloon.

N-VA wil ook een deel van dat leefloon koppelen aan voorwaarden, een landstaal spreken bijvoorbeeld. 

Op het vlak van migratie wil N-VA investeren in ontrading en terugkeer. De partij wil ook budget voorzien om de Belgische verplichtingen die zijn vastgelegd in het Europese migratiepact af te kopen. Op die manier kan de asielinstroom beperkt worden en de opvangcapaciteit afgebouwd worden. 

"Dat valt te verantwoorden, want België heeft de afgelopen jaren al veel meer dan zijn deel gedaan", luidt de verklaring.

Besparen op de overheid

Daarnaast wil de partij besparen op de overheid zelf, tegen 2029 gaat het om 3,7 miljard euro. Naast 'klassiekers' zoals de vermindering van het aantal parlementsleden en de afschaffing van de Senaat wil de partij ook het mes zetten in een reeks subsidies. Naast het veelbesproken krantencontract gaat het onder meer om het doorschuiven van ontwikkelingssamenwerking naar de deelstaten.

Van de deelstaten wordt ook een inspanning verwacht, meer bepaald een begrotingsevenwicht in elke regio in 2029.

Meest gelezen