Direct naar artikelinhoud
NieuwsMedia

Sven Pichal dient klacht in tegen Dag Allemaal en Het Laatste Nieuws

Sven Pichal.Beeld Tine Schoemaker

Voormalig radiomaker Sven Pichal, die onder voorwaarden op vrije voeten is in afwachting van het proces rond het bezit en het verspreiden van beelden van seksueel kindermisbruik, heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen weekblad Dag Allemaal en de krant Het Laatste Nieuws.

Dag Allemaal brengt deze week een artikel over de uitvaart van de broer van Sven Pichal. Volgens het weekblad was Pichal niet aanwezig op de uitvaart, zo valt zowel in het artikel als op de cover te lezen. Die cover werd dinsdag hernomen op de voorpagina van Het Laatste Nieuws. Volgens Dag Allemaal is de afwezigheid een illustratie van “de totale afwijzing door de maatschappij” van Pichal, die daardoor geen anoniem leven meer kan leiden.

Pichal heeft nu klacht ingediend bij de Raad voor Journalistiek “omdat het uitgangspunt van het artikel – dat hij niet aanwezig zou geweest zijn op de uitvaart van zijn broer – niet waarheidsgetrouw is”, melden zijn advocaten. “Deze bewering werd ook niet gecheckt bij zijn omgeving of zijn advocaten met het oog op een wederwoord. Gezien de uitvaart via een livestream publiek te volgen was, kon iedereen vaststellen dat Sven Pichal samen met zijn broers de kist van de overledene droeg en de hele dienst bijwoonde.”

Pichal betreurt naar eigen zeggen “ dat de nagedachtenis van zijn broer aangegrepen wordt om een integraal artikel op te bouwen, vertrekkende vanuit een onwaarheid. Voor de vrienden en de familie van de overledene is het bedroevend dit te moeten lezen.”

Intussen heeft Dag Allemaal een rechtzetting en excuses op zijn Facebookpagina geplaatst, maar ook dat valt niet in goede aarde bij Pichal. Slechts “een beperkt aantal volgers” krijgen die rechtzetting daar te zien. Bovendien is in de post de cover van het magazine opnieuw hernomen, zonder dat “de pertinente onwaarheid” aangepast is.