Hof doet uitspraak in zaak ontvoering Insiya

Nieuws
Het gerechtshof in Amsterdam doet maandag uitspraak in de geruchtmakende zaak rond de ontvoering van het meisje Insiya. Het destijds 2-jarige kind werd in september 2016 met geweld weggehaald uit het huis van haar oma in Amsterdam-Oost. Volgens het Openbaar Ministerie was de ontvoering een grondig voorbereide operatie. De vader van het kind, Shehzad H. (44), is hoofdverdachte, omdat hij het brein achter het geheel zou zijn geweest. In hoger beroep heeft justitie negen jaar cel tegen hem geëist.
anp
maandag 13 mei 2024 om 03:59
Afbeelding
beeld anp

H. lag destijds in scheiding met de moeder van Insiya, Nadia Rashid. Zij strijdt al jaren voor terugkeer van haar dochter, die door haar vader naar India werd meegenomen en daar nog steeds verblijft. ‘Ik zal niet stoppen totdat Insiya weer thuis is, hier in Nederland, bij mij’, zei Rashid in april in een verklaring voor het hof.

Tegen de vijf uitvoerders van de ontvoering heeft het OM straffen variërend van achttien tot vijftig maanden geëist. H. zou hen tegen betaling voor de ontvoering hebben geworven.

De rechtbank legde H. in 2020 negen jaar cel op. Hij is in India en woont de processen tegen hem niet bij. Wel laat hij zich door een advocaat vertegenwoordigen. De andere verdachten kregen van de rechtbank straffen tot ruim vier jaar. Geen van hen zit momenteel vast. ‘Een voor Nederlandse begrippen ongekende kinderontvoering’, zei het OM bij de onderbouwing van de strafeisen in hoger beroep.

Rashid voerde talloze gerechtelijke procedures tegen haar ex-man, ook om contact te kunnen houden met haar dochter. Volgens de vrouw saboteert H. de mogelijkheden hiertoe ‘op sadistische wijze’. Sinds 2018 heeft Rashid haar dochter in totaal nauwelijks twee uur gesproken, via Skype. Alleen zij heeft het ouderlijk gezag over het kind, H. verloor dat via een van de procedures.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Al meer klachten over eindexamens dan vorig jaar

Dit jaar zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) al meer klachten over de examens binnengekomen dan in het hele eerste tijdvak vorig jaar. Op dag 9 telt de Eindexamenklachtenlijn ruim 318.

Afbeelding

Verongelukte Iraanse president begraven bij mausoleum

De verongelukte Iraanse president Ebrahim Raisi is in de stad Mashhad bijgezet naast het mausoleum van imam Reza, het belangrijkste sjiitische heiligdom van Iran. Massa's mensen waren afgekomen op de ceremonie in de geboortestad van Raisi.

Afbeelding

Von der Leyen krijgt kritiek over ontbreken sancties Israël

Walter Baier van de uiterst linkse fractie Europees Links verweet Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een EU-verkiezingsdebat met de vijf Europese lijsttrekkers in Brussel dat de Europese Unie nog steeds geen sancties heeft opgelegd aan Israël.

Afbeelding

Verenigde Naties maken 11 juli herdenkingsdag genocide Srebrenica

De Verenigde Naties hebben 11 juli uitgeroepen tot herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. Tegen dat voorstel van Duitsland en Rwanda was verzet. In het Servische deel van Bosnië gingen duizenden mensen de straat op.

Afbeelding

Resultaten Nvidia stuwen koers chipbedrijven op Damrak

De chipbedrijven met een beursnotering in Amsterdam zijn donderdag bovenin de AEX geëindigd. ASML, ASMI en Besi noteerden aan het einde van de handelsdag plussen tot 2,6 procent.

Afbeelding

Hamas beweert Israëlische kolonel in handen te hebben

De Palestijnse beweging Hamas beweert een Israëlische kolonel vast te houden die op 7 oktober gevangen werd genomen. Israël had eerder gemeld dat de hoge officier bij de aanvallen van die dag was gedood.