UvA-gebouwen weer open na pro-Palestijnse studentenprotesten

Nieuws
De gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan maandag weer open. Door pro-Palestijnse studentenprotesten op verschillende locaties waren de universiteitsgebouwen vier dagen dicht. Zaterdag maakte de UvA bekend dat colleges en onderzoek vanaf maandag weer door kunnen gaan.
anp
maandag 13 mei 2024 om 03:55
Afbeelding
beeld anp

Vorige week voerden studenten actie op de universiteit tegen de oorlog in Gaza en tegen banden van de universiteit met Israëlische instituten. De betogers stelden drie eisen aan de universiteit: de UvA moet open zijn over samenwerkingen met Israëlische instellingen en bedrijven, alle banden verbreken met Israëlische instituten die deelnemen aan ‘genocide, apartheid en uitbuiting van het Palestijnse volk en hun land’, net als contracten met bedrijven die hiervan profiteren.

De UvA heeft inmiddels een overzicht gepubliceerd met alle samenwerkingen waarin Israëlische wetenschapsgroepen deelnemen. Deze informatie was volgens de universiteit al openbaar. De UvA stelde eerder heel terughoudend te zijn met het beperken van institutionele en individuele samenwerkingen.

Het bestuur van de UvA gaat naar eigen zeggen de komende weken in gesprek met verschillende groepen binnen de universiteit. ‘Laten we allemaal blijven luisteren, elkaar vrijheid bieden om ongehinderd vragen te stellen en kritisch te zijn, nieuwsgierig zijn en debatteren’, aldus de UvA. ‘Met respect voor ieders inbreng, achtergrond en overtuiging en vrij van intolerantie. Ook demonstreren mag - maar zonder gezichtsbedekking, blokkades, overnachtingen of intimidatie.’

De universiteit liet zaterdag weten de schade van de protesten in te schatten op 1,5 miljoen euro. Schade die is ontstaan aan eigendommen van de gemeente en bij bedrijven of particulieren is niet in deze schatting meegenomen.

In Amsterdam en andere universiteitssteden, onder meer Utrecht, Leiden en Nijmegen, zijn maandag zogeheten walk-outs aangekondigd. Studenten en medewerkers die deelnemen aan de actie zeggen de universiteitsgebouwen dan te verlaten uit solidariteit met de pro-Palestijnse demonstranten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gelderland vreest dat paintballgeweer pas mag als wolf mens aanvalt

De provincie Gelderland is bang dat een wolf eerst een mens moet aanvallen, voordat een paintballgeweer wordt toegestaan om de dieren af te schrikken. Dat zegt gedeputeerde Harold Zoet in reactie op de uitspraak van de rechter donderdag in een zaak van de Faunabescherming.

Afbeelding

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf van drie maanden tegen hem geëist voor openlijk geweld.

Afbeelding

Duitse RWE gaat Microsoft in VS van groene stroom voorzien

Het Duitse energieconcern RWE gaat techconcern Microsoft in de Verenigde Staten van groene stroom voorzien. De energie wordt opgewekt door twee nieuwe windmolenparken in de staat Texas.

Afbeelding

Ook donderdagavond geen treinen op traject langs Lage Zwaluwe

De kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe is nog niet hersteld. Daardoor rijden er ook donderdagavond nog geen treinen tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. De NS hoopt rond 21.30 uur het treinverkeer te kunnen hervatten.

Afbeelding

Volkswagen betwijfelt nut importheffing elektrische auto's China

Volkswagen verwacht dat een hogere importheffing van de Europese Unie voor in China geproduceerde elektrische auto's slechts tijdelijk kan helpen.

Afbeelding

Al meer klachten over eindexamens dan vorig jaar

Dit jaar zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) al meer klachten over de examens binnengekomen dan in het hele eerste tijdvak vorig jaar. Op dag 9 telt de Eindexamenklachtenlijn ruim 318.