Joodse studenten Dalit, David en Roy voelen zich in de steek gelaten door hun eigen universiteit

Interview
Hoe voelen Joodse studenten zich, nu demonstranten het bestaansrecht van Israël aanvallen? Ze missen het echte debat, en wijzen op de rol van docenten achter de schermen. ‘Ik spreek liever een Palestijn dan een Nederlandse demonstrant.’
Hilbrand Rozema Hilbrand Rozema
maandag 13 mei 2024 om 02:00 aangepast 07:52
Demonstranten voor de Stopera, tijdens een spoeddebat in de Amsterdamse gemeenteraad over de protesten en het optreden van de politie.
Demonstranten voor de Stopera, tijdens een spoeddebat in de Amsterdamse gemeenteraad over de protesten en het optreden van de politie. beeld anp / Koen van Weel

Kunstenares Dalit Hospers (31) woont in Rotterdam en volgt een master Joodse studies op de UvA, brandpunt van de anti-Israëlprotesten. ‘Joodse medestudenten zijn nu echt bang om naar colleges te gaan.’

‘Als gevolg van mijn pro-Israëlstandpunten word ik soms bedreigd en in 2022 ben ik gecanceld bij de Women’s March, nu de Feminist March geheten. Mijn omgeving is soms huiverig omdat ik me uitspreek, maar ik hecht waarde aan de vrijheid van meningsuiting in dit land. Ik wil niet constant in angst leven.

Ik voel me totaal in de steek gelaten door de UvA. De reactie op de rellen schiet compleet tekort. Veel demonstranten zijn geen student aan de universiteit. En omdat de rector in gesprek ging met mensen die onherkenbaar waren, betwijfel ik of ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lijst 10 van Winand Leschot gaf zich 'een 10 voor leefbaarheid'

Bij de eerste Europese Verkiezingen werd deze lijsttrekker uit Limburg als 'gekke Henkie' gezien

Bij de Europese verkiezingen van 1979 kreeg lijst 10 van Winand Leschot het zwaar te verduren. Lijsttrekker Leschot werd 'een amateurtje uit de eredivisie van de politiek’ genoemd.

Een boorplatform in de Noordzee. De Nederlandse start-up SeaO2 wil CO2 uit het water halen om onder de grond te kunnen opslaan.

De zee als opslagplaats voor onze CO2. Zo helpen oceanen om de opwarming van de aarde af te remmen

Je hebt het misschien niet door als je een duik neemt in de zee of oceaan, maar al dat water kan een grote rol gaan spelen bij het tegengaan van klimaatverandering. Onder andere door inzet van een Nederlandse start-up.

Ambulances voor de woning waar de vrouw is neergeschoten. Het schietincident gebeurde rond 00.30 uur. De agenten die bij het voorval betrokken zijn raakten niet gewond.

Politie schiet 24-jarige vrouw dood in Groningen

Een 24-jarige vrouw uit Groningen is in de nacht van zondag op maandag overleden, nadat een agent op haar had geschoten. De politie kreeg een melding van een 'dreigende situatie'.

Er is niemand gewond geraakt bij het instorten van een parkeergarage van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Dat zegt de veiligheidsregio. Ook ligt er niemand meer onder het puin.

Geen slachtoffers gevonden na instorten parkeergarage ziekenhuis Nieuwegein

Zes hellingbanen van de parkeergarage van het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein zijn zondagavond ingestort. Onder het puin hebben de hulpdiensten geen slachtoffers aangetroffen.

De complotdenkers en wantrouwende twijfelaars legitimeren hun wantrouwen tegen de Nederlandse overheid 'deels vanuit de religieuze interpretatie van de Nederlandse overheid als vertegenwoordiger van de antichristelijke waarden', noteren de onderzoekers in hun rapport.

Onderzoek naar vaccinatieweigeraars in refokring: 'De overheid wordt vooral negatief geduid'

Er zijn aanwijzingen dat in preken in een deel van de reformatorische kerken de Nederlandse overheid 'vooral negatief wordt geduid'. Daardoor kan wantrouwen richting de autoriteiten worden gelegitimeerd.

Op woensdag trainen de voetballers van GVH (Gehandicapten Voetbal Hardenberg), dat mede door Rick Brinks club HHC wordt georganiseerd.

Hoe Rick Brink als man van 104 centimeter de grote voorvechter werd van gehandicapten

Deze maand overleed politicus en eerste honorair ‘minister’ van Gehandicaptenzaken Rick Brink, die ondanks zijn eigen handicap veel bereikte voor mindervaliden. In zijn woonplaats Hardenberg wordt zijn erfenis tastbaar.