© Dirk Kerstens

Handelaars zijn de wanhoop nabij: “En de werken aan Oosterweel moeten nog beginnen”

De zaakvoerder van restaurant Gastronoom plaatste een bord voor zijn zaak waarop hij het gemeentebestuur uitnodigt om te komen eten. ‘U mag gerust zaken steunen die last hebben van de wegenwerken’, staar er. “Nu mogen we nog niet klagen, we zullen nog geconfronteerd worden met de werken voor de Oosterweelverbinding”, laat de Zwijndrechtse schepen van Openbare Werken Bruno Byl (CD&V) verstaan. Er wachten de lokale handelaars dus donkere tijden.

Andreas Rotty

“De Statiestraat gaat volgende week maandag normaal gezien terug open voor het verkeer. In de Pastoor Coplaan gaan al voorbereidende werken voor de Oosterweelverbinding door”, zegt schepen Byl. En daarmee zitten de werken er voor dit jaar nog niet op. “Infrabel voert nog verbredingswerken uit aan het station, het is nog even afwachten voor de timing.”

De werken aan de Oosterweelverbinding zullen volgens Byl heel Zwijndrecht treffen. “We weten dat er nog heel veel zit aan te komen. De komende vier à vijf jaar zullen die werken in onze gemeente doorgaan.”

De Oosterweelverbinding is natuurlijk geen project van de gemeente Zwijndrecht, Byl kan dus geen exacte timing geven. “De gemeente zal met BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, red.) en de mobiliteitsdiensten proberen zo goed mogelijk te overleggen om de handelaars niet te hard te treffen.”

Maar ook zonder de werken aan de Oosterweelverbinding, kreunen de lokale handelaars in de Pastoor Coplaan en de Statiestraat al onder de vele werken.

Youri De Vos (46), zaakvoerder van restaurant De Gastronoom, was diegene die op een originele manier aan de alarmbel trok. Hij plaatste op zijn menubord voor de zaak een gerichte uitnodiging. ‘Beste gemeentebestuur, u mag gerust de zaken steunen die last hebben van de wegenwerken! Kom bijvoorbeeld iets eten!’, staat er te lezen. “Het bord staat er sinds zondag, maar ik heb nog geen reactie gekregen”, vertelt Youri. “Maar het was eerder ludiek bedoeld.”

Moederdag

Toch geeft hij aan dat de huidige wegenwerken hem de voorbije twee maanden getroffen hebben. “De omzet was minder dan gewoonlijk. Door de werken is de zaak niet alleen moeilijker bereikbaar, er zijn ook minder passanten. Het gemeentebestuur mag wat meer rekening houden met handelaars.”

Florist Stefan van Berlo (35), zaakvoerder van Bloem-Illusie in de Pastoor Coplaan, deelt die mening. “De zelfstandigen informeren is een ding, maar misschien kunnen we ook bevraagd worden over de planning van de werken.”

© Dirk Kerstens

“Ik ben zowat alle passage langs mijn zaak kwijt. Een groot deel van mijn cliënteel bestaat anders uit mensen die voorbijrijden, boeketten zien liggen, bij wijze van spreken op hun rem gaan staan en binnenvallen. Nu kunnen ze dat niet meer. Moederdag is trouwens normaal een van de top­dagen van het jaar, waarbij we op een dag financieel veel goed maken voor de komende maanden. Maar de voorbije 15 augustus is een tegenvaller van formaat geweest, een van de slechtste ooit.”

Voor sommige handelaars is er bij zulke werken een subsidie voorzien, maar die heeft Stefan niet gekregen. “Die krijg je alleen als de werken voor je deur plaatsvinden”, weet hij.

Herminne De Langhe (62) is eigenares van schoenenwinkel Milangh in de Statiestraat, vlak bij het station. Zij kreeg de subsidie wel. “Dat was 2.000 euro voor de voorbije twee maanden. Wat een peulschil is tegenover het verlies dat ik lijd. Ik heb niet alleen klanten uit Zwijndrecht, maar wie van daarbuiten komt, kan hier niet parkeren.”

© Dirk Kerstens

En dat zal nog een tijdje zo blijven. “Na de huidige werken zijn er nog maar achttien parkeerplaatsen dicht bij mijn winkel”, gaat Herminne verder. “Daarvoor telde ik er 39. Dan moet je weten dat veel automobilisten hun auto hier een heel weekend laten staan, omdat ze er even op uit trekken met de trein.”

“Ik begrijp de bewoners”, zegt schepen voor Openbare Werken Bruno Byl over de huidige werken. “Maar er zullen altijd handelaars getroffen worden. Het alternatief is helemaal niets uitvoeren.” Maar zoals gezegd staat de grootste beproeving de handelaars nog te wachten met de werken voor de Oosterweelverbinding.