James geeft boodschap af in Washington

Foto: ANP

De Amerikaanse topbasketballer LeBron James heeft het bezoekje aan Washington voor een wedstrijd in de NBA aangegrepen om opnieuw zijn ongenoegen te uiten over het beleid van president Donald Trump. De grote vedette van Cleveland Cavaliers stapte zondagavond het veld op van de Capital One Arena, vlakbij het Witte Huis, met een witte en een zwarte schoen om zijn voeten. Op beide stond in gouden letters het woord ‘equality’ (gelijkheid).

,,We weten waar we nu zijn en wie hier aan de macht is”, zei James, zonder de naam van Trump te noemen. ,,Gelijkheid betekent dat je elkaars rechten begrijpt, dat je begrip hebt voor ieders mening. Mannen en vrouwen, zwarten en blanken. Welke afkomst je ook hebt. Dit is een prachtig land. Wij laten nooit één persoon bepalen hoe prachtig en krachtig we zijn.”

James zette zijn boodschap kracht bij door ook met de bal in zijn handen de hoofdrol op te eisen. Met een zogeheten ’triple-double’ (twintig punten, twaalf rebounds en vijftien assists) leidde hij de Cavaliers langs Washington Wizards: 99-106. Het betekende de vijfde zege op rij voor de verliezend finalist van vorig seizoen, die na een stroeve seizoensstart is opgeklommen naar de tweede plaats in het oosten achter Boston Celtics.

De 32-jarige James, hét boegbeeld van de in de Verenigde Staten razend populaire NBA, heeft zich al herhaaldelijk uitgesproken tegen Trump. Bij de presidentsverkiezing van vorig jaar schaarde hij zich openlijk achter de Democratische kandidaat Hillary Clinton.