Direct naar artikelinhoud
Albumrecensie

Met 'Lamp Lit Prose' is Dirty Projectors terug in de voorhoede van de New Yorkse artpopscene

David Longstreth, het brein achter Dirty Projectors.Beeld rv

Het vorige album van de New Yorkse art-rockband Dirty Projectors was een soort echtscheidingsplaat: voorman Dave Longstreth trachtte het stuklopen van zijn relatie met medebandlid Amber Coffman in woord en geluid te vangen. Maar op Lamp Lit Prose, is de toon weer luchtiger en de muziek speelser.

Niet dat het daardoor een rechttoe rechtaan liedjesalbum is geworden. Longstreth speelt opnieuw met melodie- en zanglijnen, keert liedjes het liefst vanaf het intro binnenstebuiten en vertikt het om de luisteraar en zichzelf even rust te gunnen met een gemakkelijk meezingbaar refreintje.

En toch word je ook door dit achtste album van Dirty Projectors, het tweede zonder Coffman, onmiddellijk gegrepen. Dit keer zijn het de subtiele, West-Afrikaans klinkende akoestische gitaren en de aan de Memphis-soul ontleende blazers die het meest frapperen.

In 'I Feel Energy' lijkt Longstreth met een klein citaat zelfs even te knipogen naar Michael Jacksons 'Wanna Be Startin’ Somethin’'. Maar voordat je de dansschoenen erbij kunt aantrekken heeft hij het nummer al weer omgegooid tot iets meer ongrijpbaar. Het fraaist zijn de twee meer richting folk opschuivende slotliedjes. Hier krijgt Longstreth vocale ondersteuning van Robin Pecknold (Fleet Foxes) - een betoverend mooie combinatie.

De hoes van 'Lamp Lit Prose'.Beeld rv

Lamp Lit Prose is dus opnieuw geen gemakkelijke plaat, maar wel een met  experiment, speelsheid en knap ambachtelijke compositiewerk. Het album brengt Dirty Projectors terug in de voorhoede van de New Yorkse artpopscene. Naar verluidt gaat de band ook weer op tournee. Iets om naar uit te kijken.

Lamp Lit Prose is nu uit bij Domino/V2.