Direct naar artikelinhoud
Vakantie

Bent u na al dat warme weer ook toe aan een regenvakantie?

Na wekenlange hitte en droogte snakken naar ouderwets pokkeweer: het is niet eens zo gek.Beeld Photo News

Weer een blauwe lucht. Weer een zonnetje. Er kán een moment komen dat we verlangen naar ouderwets rotweer. Waar vinden we dat nog deze zomer? Drie experts tippen de 'regenvakantie'.

Het zit zo'n beetje in ons dna geprogrammeerd. Iedere zomer vluchten we massaal voor het wisselvallige weer in ons land richting de bekende gezinscampings in Frankrijk of de droogte van Zuid-Spanje.

Maar wat gebeurt er in ons collectieve bewustzijn als het weer hier juist opvallend standvastig is en er, zoals dit jaar, alleen nog maar méér warmte, hitte en droogte in aantocht is?

Komt er dan een kanteling in de trek naar het zonnige Zuiden? Verlangen we dan juist weer naar regen, wind en kou? Dat zou, zegt de Nederlandse weervrouw Diana Woei (Weerplaza), op de lange duur best kunnen. "Wij zijn niet gewend aan lange periodes met hetzelfde weer: we zijn echte seizoensmensen. Ja, we klagen erover, maar zijn ook dol op de wisselingen van temperatuur.'' 

Ook blogster Wendy Pasop kan de 'regenvakantie' van harte aanbevelen. Net als Claudia Wolswijk, zelfstandig reisadviseur bij YourTravel die veel vakanties voor gezinnen plant. Sommige trips zijn volgens Claudia zelfs leuker als het wat kouder is. 

Diana, Wendy en Claudia werpen graag nog een aantal bestemmingen op voor wie inmiddels hunkert naar een milde temperatuur en/of miezerregen en/of een fikse hoosbui, kortom: pleurisweer.

Tips van experts voor prachtvakanties met slecht weer:

IJsland

Watervallen, gletsjermeren, warm water spuwende geisers. Als er al een zomer geschikt was voor de koude maar wondermooie natuur van IJsland is het de zomer van 2018. Claudia: "Het is een geweldige plek voor een avontuurlijke rondreis." En - bonus! - rotweer gegarandeerd. In Reykjavik komt de temperatuur de komende dagen nauwelijks boven de 12 graden uit. Wanten en maillots uit de mottenballen.

Madeira

Ibiza, Mallorca, Formentera. Even serieus, mensen. Moet het écht heet, heter, heetst? Ga deze zomer liever naar Madeira, het Portugese eiland met het superstabiele zeeklimaat. De temperatuur blijft er altijd rond de 20 graden zweven. Wendy: "En wat veel mensen niet weten is dat het zo'n beetje de beste duikplekken van Europa heeft. Je vindt er barracuda's, roggen, dolfijnen, soms zelfs een walvis.'' Dit weekend buien op de radar!

Nieuw-Zeeland

Wendy heeft een tip voor reizigers die niet op een vliegmijltje meer of minder kijken: het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. "Je treft daar de groenste, ruigste, bijna buitenaards mooie natuur.'' En het weer? Heerlijk slecht. De weermannen in Auckland zien de temperatuur de komende tijd nauwelijks boven de 16 graden uit kruipen en er vallen verrukkelijk veel druppels.

Thailand

Dat het bij de Thai flink hozen kan, weten we inmiddels wel - na alle verhalen met verdwaalde voetballertjes. Onze zomer is hun regenseizoen. Koud wordt het er overigens nooit, maar het dondert en bliksemt er flink op los. Claudia: "Het gaat dan om tropische regenbuien die ook zo weer over zijn. Je kan er dus nog best naar het strand. Op zo'n prachtig eiland als Koh Samui bijvoorbeeld."

Zuid-Afrika

"In een land als Zuid-Afrika, waar het nu winter is, zie je op safari veel meer wilde dieren dan tijdens de Afrikaanse zomer. Dan houden de dieren zich overdag schuil."