Toto Vermeulen met zijn prijs: een cheque van 200 euro.© RR

Vijfdejaars Toto Vermeulen wordt tweede op spreekwedstrijd ‘Woord in Actie’ met gesproken column ‘De stem van de eerstestemmer’

Borgerhout -

In het Zuiderpershuis vond op 27 april de finale plaats van ‘Woord in actie’. Toto Vermeulen, vijfdejaars van het Xaveriuscollege, werd knap tweede op de wedstrijd rond creatieve spreekvaardigheid. Hij pende een column neer over stemrecht en -plicht.

Op Woord in Actie kregen vierde- en vijfdejaars uit Vlaanderen de kans om hun verteltalent, creatief taalgebruik en presentatievaardigheden op het podium te brengen. In het Zuiderpershuis trokken de finalisten nog een laatste keer alle taalregisters open en presenteerden ze hun verhaal aan het brede publiek. 

Toto Vermeulen, leerling van het Xaveriuscollege, kon de jury bekoren met zijn gesproken column ‘De stem van de eerstestemmer’ en sleepte de zilveren medaille in de wacht. “Ik geef mijn mening over stemrecht en stemplicht”, legt de tiener uit.

“Ik start met een link naar gesprekken die ik thuis voer op een zaterdagavond en ga nadien dieper in op stemrecht en stemplicht en of ze al dan niet botsten met onze grondwet. Ik sluit af met te zeggen dat ik voorstander ben van stemplicht omdat het de opmars van extremen lijkt tegen te gaan.”

“Waarom ik voor dit thema koos? Enkele dagen voor ik een onderwerp moest doorgeven, had ik thuis gebabbeld over stemrecht en -plicht. Dat gesprek zat vers in mijn geheugen. Ik vind het gewoon interessant. Des temeer omdat ik straks zelf voor de eerste keer ga stemmen.”

Idool Filip Joos

Of Vermeulens columns binnen enkele jaren wekelijks in de krant te lezen zijn, is weinig waarschijnlijk. “Ik geniet enorm van het genre, en dan vooral van de wekelijkse columns van Filip Joos in De Standaard. Maar ik ambieer niet meteen een carrière als columnist. Het was wellicht een eenmalige bevlieging”, lacht de vijfdejaars.

“Nadat ik mijn tekst had voorgedragen aan het publiek, kreeg ik lovende reacties. Dat is natuurlijk wel fijn. Ik ben trots op wat ik heb bereikt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Jong in Antwerpen