vrijdag 24 mei 2019 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  HBvL

Politiek

Werkend gezin in Hasselt krijgt 100 euro netto meer

HasseltOm werken te belonen voert het Hasseltse stadsbestuur een tax shift door: de personenbelasting daalt en de grondbelasting stijgt. Een modaal gezin gaat er zo 100 euro per jaar netto op vooruit.

Met 5,9 procent ligt de Limburgse werkloosheidsgraad vandaag op het Vlaamse gemiddelde. En met 30.000 vacatures waren de Limburgse bedrijven de voorbije 20 jaar nooit meer op zoek naar goede werkkrachten.

“Ondanks die goede resultaten mag de hervormingstrein niet stoppen. Er is naast een federaal en Vlaams nood aan een lokaal activeringsbeleid”, zegt Hasselts schepen van Financiën Frank Dewael (Open Vld). “Daarom zetten we daar nu ook in Hasselt op in. Via een lokale tax shift willen we een lokale turbo op het federale activeringsbeleid zetten. Daarmee wil de nieuwe bewindsploeg alle werkende Hasselaars belonen.”

Budgetneutraal

Het stadsbestuur van Hasselt heeft gisteren beslist om de aanvullende personenbelasting te verlagen van 7,5 naar 7 procent en de onroerende voorheffing (grondbelasting) te verhogen van 941,44 naar 986,40 opcentiemen.

“Deze shift zal voor de stad budgetneutraal zijn. Voor de Hasselaar is ze dat niet. Voor hem of haar zal het eindresultaat afhankelijk zijn van diens inkomsten in de personenbelasting en het kadastraal inkomen van de woning. Toch zal deze lokale tax shift voor heel wat modale gezinnen al snel een lastenverlaging van zo’n 100 euro per jaar betekenen”, aldus Dewael.

Hasselts schepen van Financiën Frank Dewael (Open Vld). HBvL

Hoe werkt dit precies? Wel, zoals elke stad of gemeente heft ook Hasselt een aanvullende belasting bovenop de inkomstenbelasting. Vandaag bedraagt die 7,5 procent. Als de federale overheid via de belastingbrief dus 1.000 euro int, komt hier voor elke Hasselaar 75 euro bovenop.

Daarnaast is er de onroerende voorheffing. Stel dat uw huis vandaag een geïndexeerd kadastraal inkomen (KI) van 1.000 euro heeft. In dat geval betaalt u op dat bedrag 3,97 procent – of 39,70 euro dus – aan Vlaanderen. Bovenop dat bedrag betaalt u nog 84,96 euro (214 opcentiemen of 39,70 x 214/100) aan de provincie Limburg, en bovenop dat bedrag nog 373,75 euro (941,44 opcentiemen, of 39,70 x 941,44/100) aan de stad Hasselt. Deze laatste bijdrage voor de stad binnenkort dus licht verhoogd, in ruil voor een lagere personenbelasting.

Schijf 40 procent

Open Vld wil de volgende jaren op de ingeslagen weg verder gaan. “Wij willen dat wie werkt en gewerkt heeft daar opnieuw meer voor wordt beloond. Dat willen we doen via een verdere verlaging van de personenbelasting”, zegt vicepremier Alexander De Croo. “Concreet stellen we voor om de belastingschijf van 40 procent te schrappen. Dat is goed voor 1.000 euro extra netto per jaar.”

Vicepremier Alexander De Croo. BART DEWAELE

Maar ook de gepensioneerden mogen er volgens de liberalen niet op achteruitgaan. “Het pensioen van werknemers die een volledige carrière achter de rug hebben, moeten we optrekken naar ongeveer 1.500 euro per maand. Dat is ons doel en daar gaan we voor”, besluit De Croo.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws