Wolfsschanze, in het huidige Polen, was een belangrijk nazi-hoofdkwartier (archiefbeeld).
Foto: AP

Lugubere vondst in huis van nazi-kopstuk Hermann Göring, onderzoekers ontdekken 5 lichamen

In het voormalige nazi-hoofdkwartier Wolfsschanze in Polen hebben onderzoekers stoffelijke resten van meerdere mensen gevonden in het huis waar nazi-kopstuk Hermann Göring vaak verbleef. Daarbij zou ook een baby zijn. Bij alle lichamen ontbraken handen en voeten. Het is niet duidelijk hoe lang de resten er al liggen en wat er precies gebeurd is. Het Openbaar Ministerie in Polen voert een onderzoek.  

Wolfsschanze, wat je zou kunnen vertalen als 'wolvenhol', was een belangrijk nazi-hoofdkwartier in het dorp Görlitz, in Oost-Pruisen. Nu heet dat dorp Gierłoż, het ligt in het noordoosten van het huidige Polen. Het was een enorm complex in dicht bebost gebied, bestaande uit verschillende bunkers en gebouwen.

De periode tussen 1941 en 1944 bracht Adolf Hitler grotendeels door in Wolfsschanze, hij overzag er het offensief tegen de Sovjet-Unie. Ook andere kopstukken van het nazi-regime verbleven er vaak en hadden er hun eigen huis. Een van hen was Hermann Göring, de opperbevelhebber van de Duitse luchtmacht.

De site trekt zowel professionele als amateur-onderzoekers aan. Onlangs deed een Duits-Pools amateurteam een lugubere ontdekking in het huis van Göring. Ze vonden er de skeletten van vijf mensen, onder wie een pasgeboren baby. Bij alle skeletten ontbraken de handen en de voeten.

Wie is Hermann Göring?  

Hermann Göring was een militair die in de Eerste Wereldoorlog diende bij de Duitse luchtmacht. Nadien sloot hij zich aan bij Adolf Hitler. Göring wist zich snel op te werken binnen het nazi-regime. Nadat Hitler in 1933 aan de macht gekomen was, werd Göring minister en richtte hij de Gestapo op. Later werd hij opperbevelhebber van de Duitse luchtmacht en rijksmaarschalk. Hij was ook een vertrouweling van Hitler, die hem aanduidde als opvolger en plaatsvervanger.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog keerde Hitler zich echter tegen hem omdat Göring volgens hem een verrader was. Göring werd in 1946 op het nazi-proces in Neurenberg veroordeeld tot de doodstraf, maar pleegde zelfmoord een dag voor de straf voltrokken zou worden.

Hitler verbleef meer dan 800 dagen in Wolfsschanze. Op 20 juli 1944 werd er in het hoofdkwartier een aanslag tegen hem gepleegd. Hij raakte slechts lichtgewond. Bij de terugtrekking richtten de nazi's zelf veel schade aan het hoofdkwartier aan, omdat Hitler het te waardevol vond om het in de handen van de Sovjet-Unie te laten vallen.

Hermann Göring staat terecht op het naziproces in Neurenberg.
Foto: Getty Images

"We waren totaal geschokt"

Het team, bestaande uit medewerkers van het Duitse schatzoekerstijdschrift Relikte der Geschichte en de onderzoeksvereniging Fundacja Latebra, werken al jaren op de site van Wolfsschanze. Daarbij vonden ze al meerdere voorwerpen uit de nazi-tijd, zoals borden, gereedschap en persoonlijke bezittingen.

Ze dachten dat het huis van Göring al volledig was doorzocht. Maar toen ontdekte een van de onderzoekers sporen op een houten vloer in het huis. Hij begon te graven en botste al snel op enkele waterleidingen. Niet veel later merkte het team een fragment van een menselijke schedel, een tiental centimeter onder de grond. "We waren totaal geschokt”, zegt Oktavian Bartoszewski, uitgever van Relikte der Geschichte, aan het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

De onderzoekers haalden er de politie bij. Die kon geen materiaal vinden dat wijst op een recent misdrijf. Hierdoor kregen de onderzoekers de toestemming om verder te gaan met hun opgravingen. In totaal werden 5 lichamen gevonden, vermoedelijk van 3 volwassenen, een tiener en een baby. Mogelijk gaat het om een familie.

Verder onderzoek

De ontdekking roept voorlopig alleen maar vragen op.  Hoe, wanneer en waarom zij daar begraven zijn, is nog niet duidelijk. 

De resten werden teruggevonden onder de waterleidingen. Bartoszewski en de andere amateur-onderzoekers vermoeden dat de lichamen waarschijnlijk zijn begraven toen het huis al gebouwd was. Anders hadden degenen die de waterleidingen hebben gelegd, de lichamen moeten vinden.

Het zou dus goed kunnen dat Hermann Göring op de hoogte was. Anderzijds is het ook mogelijk dat de lichamen pas na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn begraven. Het onderzoeksteam durft niet met zekerheid te zeggen dat de 5 mensen slachtoffer zijn geworden van de nazi's.

Er zijn geen restanten van sieraden of kledingstukken teruggevonden. Mogelijk zijn de lichamen ongekleed begraven, al kan dat niet met zekerheid worden gezegd. Dat handen en voeten ontbraken, is ook niet per definitie het gevolg van een amputatie, ze kunnen in de loop van tientallen jaren al vergaan zijn.

Er loopt een onderzoek van het Poolse Openbaar Ministerie. Daarvan zijn nog geen resultaten bekend.

Bekijk: Op het YouTube-kanaal Relikte der Geschichte vertelt Oktavian Bartoszewski over de opgraving van de skeletten en andere vondsten in Wolfsschanze

Meest gelezen