Direct naar artikelinhoud
OverzichtOorlog in Oekraïne

‘Ik heb de indruk dat Oekraïne de zaken niet meer onder controle heeft’: 11 artikels over de oorlog in Oekraïne van deze week

‘Ik heb de indruk dat Oekraïne de zaken niet meer onder controle heeft’: 11 artikels over de oorlog in Oekraïne van deze week
Beeld Reuters // ANP/EPA // Tyler Hicks/NYT

Wat is er deze week gebeurd in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne? Met dit overzicht van de belangrijkste artikels van afgelopen week bent u weer helemaal mee.

Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne ook in de liveblog. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

1. Waarom Rusland nu zijn eens zo slechte vooruitzichten kan keren en dat de regering-Biden grote zorgen baart

Meerdere factoren helpen de militaire opmars van Rusland op dit moment vooruit, waaronder een vertraging in de Amerikaanse wapenlevering en de technologische innovaties van Moskou op het slagveld. Het leidt tot grote zorgen bij de Amerikaanse bondgenoten van Oekraïne. “Rusland begint zijn oorlogen vaak slecht en eindigt ze sterk.”

Al is er ook hoop. “Dit jaar is een kans voor Rusland. Maar als het Russische leger niet in staat is om deze voordelen om te zetten in winst op het slagveld en een momentum te creëren, is er een goede kans dat dit moment zal ombuigen als we 2025 naderen.”

Lees de analyse.

Een soldaat nadat enkele van zijn kameraden gewond zijn geraakt aan het front in de regio Donetsk in Oost-Oekraïne op 4 mei 2024.Beeld NYT

2. ‘Ik heb de indruk dat Oekraïne de zaken niet meer onder controle heeft’: militair historicus Tom Simoens

Een snelle Russische opmars boven Charkiv legt nog maar eens de Oekraïense zwakheden bloot, ziet militair historicus Tom Simoens (Koninklijke Militaire School).

“Ze hadden dat gebied van honderd vierkante kilometer nooit zo snel mogen prijsgeven.”

Lees het interview.

Tom Simoens: "Ik denk dat er een fundamenteel probleem was."Beeld Thomas Sweertvaegher/ NYT

3. Russische doorbraak dreigt in noorden van Charkiv: ‘Wie niet wil sterven, moet nu met mij meegaan’

Rusland heeft de aanval geopend op het noorden van de Oekraïense provincie Charkiv. Met name bij de dorpen Vovtsjansk en Lyptsi wordt zwaar gevochten. De lokale autoriteiten zijn overgegaan tot de evacuatie van de grensstreek.

Toch wil niet iedereen zomaar weg. “Als ik hier nodig ben, laat God mij dan hier beschermen”, zegt een oudere vrouw die bij haar vee wil blijven. Ze richt haar ogen ten hemel. “En als ik daar nodig ben, laat Hem mij dan meenemen.”

Lees het artikel.

Een Oekraïense soldaat helpt bij de evacuatie van een oudere inwoner uit Vovtsjansk.Beeld ANP / EPA

4. ‘Aanvallen bij Charkiv dienen vooral als afleiding’: politiek analist Oleksander Kovalenko over de Russische offensieve plannen

In het grensgebied van de regio Charkiv gaan de gevechten tussen Russische en Oekraïense troepen nog altijd door. Wat is de bedoeling van het grensoffensief? En loopt de stad Charkiv gevaar?

“Het Russische offensief dat in juni of juli van start gaat, zal zich niet op Charkiv richten maar op de hele oostelijke frontlijn; van Koepjansk en Lyman tot Tsjasiv Jar, Otsjeretyne, de omgeving van Marjinka en op Voehledar.”

Lees het interview.

Een gewonde Oekraïense militair krijgt verzorging bij Vovtsjansk.Beeld REUTERS

5. De Russische opmars in Charkiv in kaart gebracht: waarom ging het zo snel?

Met zijn aanvallen op Charkiv heeft het Russische leger de aandacht in de oorlog van het zuiden en oosten naar het noorden verlegd. Meer dan tien dorpen werden in sneltempo bezet, Oekraine zegt dat de Russische opmars ondertussen echter gestuit is.

Wat is de situatie aan het front op dit moment? Bekijk het hier op de kaarten.

Een Oekraïense militair van de 42ste gemechaniseerde brigade in de regio Charkiv.Beeld REUTERS

6. Ondanks ‘succesvolle onderschepping’: satellietbeelden tonen vernietigde Russische straaljagers na Oekraïense raketaanval op Krim

Officieel werden alle missiles neergehaald, klonk het woensdagochtend nog bij het Russische ministerie van Defensie na een Oekraïense ATACMS-raketaanval op de luchtmachtbasis van Belbek op de Krim. Maar uit satellietbeelden blijkt heel wat anders.

Bekijk de beelden hier.

De luchtmachtbasis van Belbek op de Krim, die door het Russische leger wordt gebruikt.Beeld via REUTERS

7. Poetin vervangt zijn minister van Defensie. Een afrekening, of zet hij zijn vriend uit de wind?

Sergej Sjojgoe werd vorig jaar het gezicht van de mislukte invasie in Oekraïne. Poetin vervangt hem nu als minister van Defensie. Maar is dat een afrekening of een promotie?

Lees de analyse.

Sergej Sjojgoe (r.) trok deze week in zijn nieuwe functie als voorzitter van de Russische Nationale Veiligheidsraad mee met president Poetin naar China.Beeld Photo News

8. Kremlin haalt bezem door het ministerie van Defensie: weer arrestatie hoge functionaris

Het lijkt erop dat het Kremlin bezig is de bezem te halen door het Russische ministerie van Defensie na het ontslag van defensieminister Sergej Sjojgoe. Daags na zijn opstappen werd een hoge functionaris op dat departement, Joeri Koeznetsov, gearresteerd wegens corruptie.

Wat is er aan de hand aan de top van het Russische ministerie van Defensie? Heeft Poetin de zaken nog onder controle?

Lees er hier meer over.

Het Russische ministerie van Defensie in Moskou.Beeld AFP

9. Xi en Poetin geven de wereld het goede voorbeeld, vinden Xi en Poetin

De relaties tussen China en Rusland zijn ‘een model’ voor de wereld, en tonen ‘de goede richting’ voor het mondiale bestuur. Dat zei de Chinese president Xi Jinping tijdens het bezoek van zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin.

Xi en Poetin drongen aan op “een dringende oplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict” en “een politieke oplossing voor de Oekraïense crisis”. Xi zei “de territoriale integriteit van alle landen” (Oekraïne) te steunen, maar ook de “legitieme veiligheidsbelangen van alle partijen” (Rusland).

Lees het artikel.

Poetin kwam met een uitgebreide delegatie van ministers, topambtenaren en industriële leiders naar China voor het bezoek aan Xi.Beeld ANP / EPA

10. Twijfel niet: de westerse sancties zuigen langzaam maar zeker het levensbloed weg uit de Russische economie

De westerse economische sancties tegen Poetin sorteren wel degelijk effect, ook al lijkt het misschien niet zo. Dat schrijft hoogleraar economie Koen Schoors (UGent) deze week in zijn column voor De Morgen.

Lees waarom Schoors daarvan uitgaat.

Olieraffinage in de Siberische stad Omsk. Koen Schoors: 'Het grootste verlies is allicht dat Rusland lagere volumes olie en gas exporteert tegen een lagere prijs.'Beeld Thomas Sweertvaegher // Reuters

11. ‘Hun boodschap is eigenlijk dezelfde als die van Oekraïne tien jaar geleden’: waarom we beter wél wakker liggen van Georgië

Ondanks massale protesten heeft het Georgische parlement een wet goedgekeurd waarmee de regering kritische stemmen monddood kan maken. “Europa mag niet passief toekijken”, zegt Rusland-kenner Ria Laenen.

“De betogers hebben al heel veel steunbetuigingen gekregen uit Oekraïne. Georgië heeft zelf al een Russische invasie meegemaakt, waarbij het gebieden moest afstaan. Bij de bevolking in de twee landen leeft het besef dat ze voor dezelfde zaken aan het strijden zijn.”

Lees het interview.

Ria Laenen.Beeld Rebecca Fertinel

Extra. De Belgenmop met de onbewapende drones: het defensierapport van Vivaldi

Si vis pacem, para bellum: als je vrede wil, bereid je dan voor op oorlog. Vivaldi heeft werk gemaakt van de heropbouw van het Belgisch leger. Maar de komende jaren is nog veel - véél - meer geld nodig. Zeker als we klaar willen zijn voor de Russen

Lees het defensierapport van Vivaldi door defensiejournalist Jeroen Van Horenbeek.

Ludivine Dedonder, minster van Defensie (PS).Beeld Wouter Van Vooren